Milan Ninović
Tim Avale iz 1977.

Klub se godinama takmičio u nižim ligama, kasnije se Avala obrela u Prvoj diviziji i do 2006. godine važila za favorita i u najkvalitetnijim takmičenjima. Pored šampionskih titula 1992. i 2001. godine klub je u vitrine uneo još mnogo trofeja osvojenih prvenstava i pehara Kupa.

Avala je u početku nosila ime Riversajd Rapid (tada otkupljen klub za 15.000 dolara). Nedugo zatim Riversajd Avala je utakmice kao domaćin igrala u Merikvilu, pa na 1976. godine na novoj lokaciji Lensval. Kad su sledeće, 1977. godine kao prvaci izborili promociju u Prvu državnu ligu Novog Južnog Velsa, iz imena je izbačeno Riversajd Rapid i naši fudbaleri su zaigrali pod imenom Sportski klub Avala, naravno po poznatoj planini pored Beograda.

Promena imena

Sportski klub Avala je 1977. godine postao član Premijer lige Novog Južnog Velsa, u kojoj se zadržao sve do 1986. godine kad se obreo u nižem rangu. Dve sezone kasnije ime Avale je postalo i te kako zvučno u fudbalskim krugovima, zbog veoma kvalitetnog tima i brojnih navijača, pa je naš klub odmah nakon osvajanja duple krune 1988. godine dobio poziv za učešće u Nacionalnoj ligi Australije. Do prijema, međutim, nije došlo zbog loše administracije jednog dela Fudbalske federacije Australije, odnosno kaucije finansijskih sredstava koju SK Avala nije bila u mogućnosti da prihvati.

Avala se 1989. vratila u Prvu državnu ligu, a 1992. godine promenila je ime u Bonirig Beli orlovi i u pomenutom takmičarskom rangu se zadržava sve do 2006. U međuvremenu osvaja dva trofeja, prvenstvo i titulu šampiona i u sezoni 2009. godine postaje član elitne Premijer lige.

Najuspešnija sezona, koju navijači Avale – Bonirig Belih orlova, nikada neće zaboraviti bila je 1992. Tim iskusnih igrača, podmlađen sa nekoliko talentovanih mladića i predvođen trenerom Majkom Džonsonom, osvojio je prvo mesto na tabeli, potom trijumfovao u velikom finalu plej-ofa za šampiona, a u klupske vitrine unet je Varata Kup. Osvojena su sva tri trofeja za koja se naš klub takmičio te sezone!

Susret sa legendom: Rajko Mitić u poseti Avali

Sećanje na Kup

Ovaj trijumf Avala je upotpunila osvajanjem „Karađorđevog“ kupa, pa dobri poznavaoci fudbala s razlogom tvrde da je tim iz 1992. jedan od najboljih u istoriji postojanja ovog srpskog kluba.

Bonirig Beli orlovi su osvojili pet tutula prvaka Premijer lige, u borbama za šampionski trofej bili su poraženi u velikim finalima 2005, 2010 i 2012, ali su zato šampionsku titulu osvajali četiri puta, poslednju 2015. godine. Dakle, ukupno osvojenih šest prvenstava i četiri šampionske titule u Premijer ligi Novog južnog Velsa!

Bonirig Beli orlovi su se 2016. godine kao debitanti u ovom takmičenju plasirali među 32 ekipe Nacionalnog kupa Australije (FFA), eliminisavši favorita, FK Paramatu. Dve godine kasnije naš klub se preselio u niži rang i trenutno je u grupi timova Druge državne lige Novog južnog Velsa.

Naj, naj

Mnogi navijači smatraju da je tim Avale iz 1976. i 1977. kad je osvojen Ampol Kup – nezvanično prvenstvo Australije, imao najbrojniju publiku u istoriji i da je, pri tom, igrao najbolji fudbal.  

Kapiteni Micić i Škorić

Zvučna imena

Dres Avale i Bonirig Belih orlova su kroz istoriju nosila mnoga zvučna fudbalska imena: Milan Blagojević, Sten Akerli, Krejg Foster, Voren Spink, Majkl Gibson, Maršal Soper, Greg Braun, Slobodan Bobi Despotovski, Milan Mićko Mihailović, Dragan Dag Utješenović, Antoni Henderson, Gari Van Egmond, Greg Vudhaus, Robert Vitli, Rod Braun, Gas Cero, Hugo Giminez, Majkl Berd, Borislav Dragaš, Nemanja Obradović, Vuko Tomašević, Norman Tome, Robert Gomez, Glen Mos, Dragan Pupovac, Deni Vuković, David Vranković, Mirko Radosavljević,  Radovan Filipović, Tomo Duvnjak, Saša Ilić…

Duel za istoriju

Poklonici fudbala dobro pamte i istorijsku utakmicu odigranu 1977. godine između po mnogima najboljeg tima Avale svih vremena i ekipe JUST, najbolje ekipe Australije pred ulazak u Nacioanalnu ligu. Ovaj susret odigran je na Markoni stadionu, pred rekordnim brojem navijača. Na slici su kapiteni JUST Franko Micić i Ljubo Škorić, koji su pred utakmicu razmenili poklone.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime