EPA
Australijski specijalci u Avganistanu

Četvorogodišnja istraga o navodnim ratnim zločinima australijskih vojnika u Afganistanu je završena, a izveštaj koji je u četvrtak predstavio načelnik odbrambenih snaga Angus Kembel ukazuje na postojanje dokaza o 39 počinjenih ubistava civila i zarobljenika.

Vojni inspektori došli su do “kredibilnih informacija” o umešanosti 25 sadašnjih i bivših pripadnika specijalnih snaga u ozbiljne zločine.

Izveštaj je preporučio da se 36 odvojenih incidenata prijavi Australijskoj federalnoj policiji (AFP) radi pokretanja krivične istrage. Ukupno 19 od 25 umešanih pripadnika SAS Regimente (puka) naći će se pod istragom za nedela počinjena u periodu između 2005. i 2016. godine, a njihov skvadron biće rasformiran.

– Navodi se da su neke patrole uzimale zakon u svoje ruke, da su kršena pravila, izmišljane priče, izgovorene laži i ubijani zarobljenici – rekao je načelnik Vojske Australije Angus Kembel, koji se izvinio afganistanskom narodu za sva nedela koja su počinili Ozi specijalci.

U izveštaju istrage, kojom je upravljao generalni inspektor Australijskih vojnih snaga (ADF), inače civilni sudija i general-major rezervnog sastava Pol Brereton, navodi se da ubistva 39 i mučenje dve osobe nisu počinjeni “u žaru borbe”.

– Nijedan od incidenata prijavljenih Federalnoj policiji ne može biti odbačen kao “sporna odluka doneta u žaru borbe”. Slučajevi u kojima je utvrđeno postojanje verodostojnih informacija o ratnim zločinima su ili one u kojima je ubijena ili je trebalo da bude ubijena osoba koja nije bila borac – potvrdio je vojni inspektor Brereton.

Istraga je takođe otkrila dokaze o tome da su pojedine trupe u Afganistanu podmetale naoružanje i opremu poput radio stanica pored tela ubijenih zatvorenika i civila, kako bi opravdali da su oni bili “legitimne mete”. Puške, bombe i ostalo naoružanje koji su na takav način podmetani nisu pripadali ADF, već su verovatno bili zaplenjeni u borbama.

U sklopu istrage vojnih inspektora, intervjuisana su 423 svedoka, a istražitelji su došli do preko 20.000 dokumaneta i više od 25.000 snimaka koji služe kao dokazni materijal istrage koja je počela još 2016. Iako je istragom obuhvaćen period od 2005. do 2016, većina prijavljenih incidenata dogodila se između 2009. i 2013.

“Krvavi“ ritual

Istraga je otkrila da su često mladi vojnici izvršavali ubistva po komandi. Navodno, od njih je bilo zahtevano da pođu sa komandirom patrole i zarobljenikom, a onda su dobijali naredbu da izvrše svoje prvo ubijanje i tako se “okrvave”. Ova praksa, ili bolje reći ritual, u vojničkom slengu nazvana je “krvavljenje” (blooding), a detalje o ovome javnosti je izneo general-major Pol Brereton.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime