EPA/Ronald Wittek
Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko

Ukrajinski Nacionalni istražni biro pokrenuo je istragu protiv bivšeg predsednika Petra Porošneka i njegovih saradnika zbog prebacivanja velikih svota deviza iz državne odbrambene kompanije Ukroboronprom na račune ofšor kompanija po lažnim ugovorima.

– Pokrenut je nov krivični slučaj koji bi mogao da pogodi na desetine Porošenkovih saradnika. Juče je Nacionalni istražni biro zvanično pokrenuo istragu – rekao je Andrej Portnov, advokat i bivši zamenik šefa kabineta nekadašnjeg predednika Viktora Janukoviča.

U slučaj je umešana i šefica Narodne banke Valerija Gontareva, zvaničnici iz kompanije Ukroboronprom i Ukreksimbanke koji su “organizovali transfer milijaradi u stranim valutama direktno iz Ukroboronproma na ofšor račune, po lažnim ugovorima, a radi lične koristi iako su bili svesni da će to ugroziti nacionalnu bezbednost i odbrambene kapacitete Ukrajine”, rekao je Portnov.

Prema direktnom nalogu Porošenka i Gontareve, centralna banka je 2016. ukinula odredbe o kontroli deviza kako bi Ukroboronprom mogao da izvrši ofšor uplate unapred, bez kontrole i limita za sumu.

Portnov veruje da bi slučaj mogao da rezultira konfiskovanjem cele imovine Porošenka i Gontareve, kao i njihovim dugim zatvorskim kaznama, prenosi TASS.

Porošenko je takođe osumnjičen za veleizdaju, zloupotrebu položaja, pranje novca, utaju poreza, pokušaj uzurpacije pravosuđa i nezakonito imenovanje ministara 2016. kada u parlamentu nije postojala koalicija.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here