pixabay.com

Ukupno 72 posto muškaraca, koji su u vezi, reklo je naučnicima Univerziteta Merzeburg da se njihove veze nisu pogoršale zbog koronavirusa, a 16 posto ih je reklo da su se njihovi polni odnosi čak i poboljšali.

Prema voditelju istraživanja Hajncu-Jirgenu Fosu, profesoru seksologije i polnog obrazovanja, samo je 12 posto muškaraca koji su u vezi reklo da su mere zatvaranja, uvedene u okviru borbe protiv koronavirusa pogoršale njihove polne odnose.

Od žena obuhvaćenih istraživanjem, 30 posto je kazalo da su im se seksualni odnosi sa partnerom poboljšali, za 58 posto stanje je nepromenjeno, a 12 posto navelo je da su ti odnosi lošiji.

Međunarodno istraživanje Instituta za istraživanje seksa Medicinskog centra Univerziteta Hamburg-Ependorf (UKE) dobilo je slične rezultate.

– Polovina ispitanika nije uočila nikakve promene u seksualnim odnosima s partnerom. Od onih koji su uočili promene više njih je obavestilo o pozitivnim promenama – rekla je vođa nemačkog dela istraživanja Johana Šreder za dpa.

Instituti u Turskoj, Hrvatskoj, Portugaliji, Švedskoj, Holandiji, Francuskoj i Češkoj takođe su učestvovali u istraživanju.

– U osnovi, ljudi imaju češće i bolje odnose tokom mera zatvaranja. Očekujemo da više od 50 posto parova ima bolje seksualne doživljaje. U vreme kriza, romantični i seksualni odnosi uopšte se pojačaju. Ljubav i seksualnost su načini na koje dobijamo osećaj sigurnosti – kaže berlinski psihoterapeut Volfgang Kriger, autor knjige “Ispunjena seksualnost”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here