pixabay

Nakon šest meseci testiranja četvorodnevne radne nedelje sa punom platom, gotovo svi zaposleni anketirani u međunarodnoj studiji pozitivno su ocenili taj koncept, dok su njihovi šefovi bili jednako zadovoljni povećanjem produktivnosti.

Rezultati ankete u vezi sa projektom „Četvorodnevna sedmica“, objavljeni na platformi za finansiranje „Kikstarter“, pokazuju da bi 97 odsto od oko 500 ispitanika želelo da zadrži skraćenu radnu sedmicu, piše i CNN.

Dodatni slobodan dan, odnosno treći uz vikend, postao je toliko popularan da je 70 odsto učesnika testa reklo da bi im trebala velika povišica plate da se vrate na četrdesetočasovnu (petodnevnu) radnu sedmicu.

Prema istraživanju, dve trećine firmi namerava da zadrži četvorodnevnu radnu sedmicu sa punom platom, dok su ostale, za sada, tome sklone ili su još neodlučne. Nijedna od firmi nije najavila da će se vratiti na petodnevnu radnu sedmicu.

„Četvorodnevni radna sedmica preobrazila je naše poslovanje i ljude“, naglašava akter ispitivanja Džon Leland, glavni strateški direktor na platformi „Kikstarter“.

Prema njegovom objašnjenju, radnici su koncentrisaniji, angažovaniji i predaniji poslu, što pomaže firmi da ostvari ciljeve bolje nego pre.

Kako pokazuju rezultati testa, skraćenje radnog vremena nije rezultiralo smanjenjem produktivnosti. Tokom šest meseci prodaja u nekim preduzećima veća je za čak 38 odsto nego u istom periodu prethodne godine.

„Fizičko i mentalno zdravlje zaposlenih takođe se poboljšalo, zajedno sa zadovoljstvom u više oblasti života, što bi moglo biti povezano sa boljim spavanjem i dodatnim vremenom za fizičke vežbe“, rekao je Ven Fan, istraživač sa koledža u Bostonu.

U projektu, koji su vodili istraživači iz Bostona, Kembridža i Dablina, učestvovalo je više od 30 firmi sa ukupno 900 zaposlenih. Istraživanje je obuhvatilo firme koje se bave tehnologijom, gastronomijom, konsultantskim poslovima i građevinom.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here