EPA-EFE

Većina građana Srbije smatra SAD neprijateljem, a informacije o odnosima sa Sjedinjenim Državama najčešće dobijaju putem televizije, internet portala i društvenih mreža, pokazuje najnovije istraživanje Instituta za evropske poslove.

Skoro polovina građana ističe značaj dobrih odnosa i sa Rusijom i sa Amerikom, pri čemu se naglašava blagi porast važnosti odnosa sa SAD u odnosu na prethodna istraživanja. Poseta predsednika Bajdena ne bi značajno poboljšala odnose, dok se kao ključni faktori za poboljšanje ističu rešenje pitanja Kosova i ulazak Srbije u EU. Većina građana skeptična je u vezi budućeg poboljšanja odnosa, a prosečna ocena bliža je oceni “dovoljan”.

Odnose između Sjedinjenih Američkih Država i Srbije, građani najviše ocenjuju ocenom tri. Na skali od 1 do 5 odnosi dve države ocenjeni su prosečnom ocenom 2.49.

Muškarci veći optimisti od žena

Kada je u pitanju budući odnos Srbije i SAD, mišljenja onih koji su to mogli da procene su podeljena: manji procenat ispitanika (28%) veruje da će odnosi ove dve zemlje biti bolji, dok dok 38% njih smatra da do poboljšanja neće doći.

Međutim, primetan je blagi porast u optimizmu u odnosu na prethodnu godinu, kada je zabeležen najveći procenat ispitanika koji su smatrali da do poboljšanja odnosa u budućnosti neće doći. Muškarci su veći optimisti od žena, a žene u većoj meri nisu znale da to procene, kao ni sugrađani stariji od 60 godina.

Građani Srbije smatraju da bi odnose Amerike i Srbije najpre popravilo rešenje pitanja Kosova (17%), zatim ulazak Srbije u EU (16%), kao i povratak Kosova u nadležnost Srbije (15%). Svaki deseti ispitanik kao uslov za poboljšanje odnosa dve zemlje vidi smenu predsednika SAD, dok 9% njih to vidi u promeni vlasti u Srbiji, ali gotovo podjednak procenat ispitanika (pretežno gradskog) navodi da bi to omogućila i saradnja u oblasti kulture, sporta i obrazovanja (9%).

Opada prednost Rusije

Skoro polovina građana (46%) stava je da je za Srbiju značajno da ima dobre odnose i sa Rusijom i sa Amerikom. Odnosima sa Rusijom prednost je dalo najmanje ispitanika u poslednjih šest godina (29% u odnosu na 45% iz 2018.), za razliku od istog sa Amerikom, gde to ovaj put navodi najviše njih (11% u odnosu na 5% iz 2018).

Čak 39% građana Srbije smatra da su SAD neprijatelj Srbije i među njima češće srećemo mlađe i sredovečne ispitanike (18-44), dok je onih sklonijih da Ameriku doživljavaju kao prijatelja Srbije samo 16% (i među njima preovlađuju ispitanici starosti 45-59). U ovom talasu SAD kao prijatelja Srbije navodi najmanji procenat ispitanika u odnosu na talase iz prethodnih pet godina, navodi se u istraživanju.

7 COMMENTS

  1. Ovo uopste ne smatram tacnim. Ne verujem ovim istrazivanjima ko je jos zaboravio bombardovanje, rusenje i unistavanje, ubijanje Srpske dece i civila. Danas nam vise ljudi umire od raka deca se radjaju sa nekim deformacijama zbog bombardovanja. I sada To boze stavljamo Ameriku i Rusiju u isti basket. Rusija mozda nikada nije pomogla Srbiji kad joj je to bilo potrbno ali i nije nas bombardovala. BOMBARDOVANJE TO SE NE ZABORAVLJA!!!

  2. ja nikad necu moci USA da smatram Prijateljom , jer da to jesu ne bi nas Bombardovali , i to bez razloga.
    Iz ovg ispitivanja se lepo vide i rezultati izbora ja predvidjam 20-25% ono sto nazivamo “opozicijom” 30% nece glasati i 55% ce dobiti Koalicija oko SNS !

  3. Мој деда, који је био у Краљевој Гарди пре другог светског рата, презирао је комунисте, а на радију слушао искључиво глас Америке !!! У току бомбардовања није веровао да нас Америка бомбардује и умро је у 80. години разочаран што нас је Америка издала. Како је САД уништила однос са Србима, тако га може и поправити – одпризнавањем лажне државе Косова и формирањем United States of Serbia на Балкану…

  4. ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA.

  5. Bombardujes jedan narod na silu mu otimas dio zemlje i ocekujes da te on smatra prijateljem.Ma da kako da ne evo satrsmo se od prijateljstva???

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here