Italija najvažniji partner Srbije

0

Srbija je, naime, u periodu januar – februar 2010. uspela da uveća izvoz na italijansko tržište za 36,5 odsto, u odnosu na isto razdoblje prethodne godine i ostvari pokrivenost importa eksportom od 88 procenata, što je daleko iznad proseka koji ima u razmeni sa Evropskom unijom (EU).

Podaci PKS pokazuju da je tokom posmatranog perioda Srbija imala deficit u spoljnotrgovinskoj razmeni sa Italijom od 21,1 milion dolara, pri čemu je naš izvoz vredeo 155,5 miliona dolara, a uvoz iz Italije 176,6 miliona dolara.

Izvoz sirovina, uvoz automobila

 

U strukturi izvoza na italijansko tržište dominiraju doradni poslovi u industriji odeće i obuće, obojeni metali, proizvodi crne metalurgije, drvne industrije, poljoprivredni i prehrambeni artikli, spoljne gume, sirove goveđe kože, polietilen i magnezijum.

U 2009. Srbija je najviše uvozila sirovine i repromaterijal za industriju obuće i odeće (doradni poslovi za italijanske partnere), mašine za pakovanje i plastičarsku industriju, nove i polovne putničke automobile i kamione, belu tehniku, nameštaj i delove, bešavne cevi, konditorske proizvode, hartiju i karton, mermer i granit.

Ako se uporede robne strukture u izvozu i uvozu, može se zaključiti da najveći deo plasmana robe iz Srbije na italijansko tržište obuhvataju sirovine i polufabrikati, a sa uvozne strane je značajno učešće proizvoda široke potrošnje, što je i karakteristika ukupnih robnih tokova Srbije sa svetom.

Lani je prvi put posle deset godina došlo je do pada spoljnotrgovinske razmene sa Italijom i to za 29 odsto, što je i zajednička karakteristika robne razmene Srbije sa EU, kao i ukupnih spoljnotrgovinskih tokova sa svetom u istom periodu.

Italija je, uprkos prošlogodišnjem padu naše spoljnotrgovinske razmene, zadržala značajno mesto među inostranim partnerima Srbije, sa oko 10 odsto učešća u ukupnoj trgovini.

U protekle dve decenije Italija je bila uvek na jednom od prva dva mesta kada je u pitanju plasman srpske robe u inostranstvo. Izvoz na italijansko tržište je dostigao 23,6 odsto ukupnog eksporta Srbije na tržište EU, odnosno 10,7 odsto ukupnog plasmana na strana tržišta.

Prema uravnoteženosti robnih tokova, Italija je ispred rezultata koje Srbija ima sa drugim partnerima iz EU i Unijom u celini. U poslednje tri godine robna razmena je udvostručena, a za poslednjih pet godina povećana je tri puta.

Kako navode analitičari PKS, Italija je "prvorazredni privredni partner Srbije sa kojom je vezuje komplementarnost privrednih struktura, tradicionalni poslovni odnosi i prirodno-geografska upućenost."

Saradnju je u ranijem periodu karakterisala uravnoteženost robne razmene, značajni ugovori iz oblasti zajedničkih ulaganja i proizvodnih kooperacija, kao i zavidan nivo saradnje u oblasti bankarsko-finansijskih, saobraćajnih i turističkih usluga, ističu u PKS.

 

Industrijska saradnja sa Italijom i pored toga što je po vrednosti međusobnih kontraisporuka daleko ispod realizacije po osnovu robne razmene, predstavljala je segment saradnje u kome su se realizovali tradicionalno značajni ugovori – automobilska industrija, poljoprivredna mehanizacija, procesna oprema za prehrambenu industriju.

Posebno je bitno najnovije partnerstvo sa "Fijatom", što će biti snažan zamajac i za buduće kooperantske odnose između srpskih i italijanskih firmi, ukazuju u PKS.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here