pixabay

Italijanska vlada priprema novi paket oružja za Ukrajinu, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane, izjavio je danas zvaničnik vladajuće koalicije.

Zvaničnik, koji je odbio da bude imenovan, rekao je da je Rim spreman da Ukrajini obezbedi različite sisteme protivvazdušne odbrane, uključujući francusko-italijanske SAMP/T i italijanski Aspide srednjeg dometa, kao i prenosive rakete Stinger, preneo je Rojters.

Italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto razgovarao je danas telefonom sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom i obećao da će podržati Ukrajinu protiv ruske invazije “koliko god to bude neophodno”, kaže se u saopštenju.

Zapadne zemlje isporučuju Ukrajini više opreme za protivvazdušnu odbranu otkako je prošlog meseca predsednik Vladimir Zelenski zatražio od lidera Grupe G7 pomoć da zaustave ruske rakete koje padaju na ukrajinske gradove.

Italija je odobrila svoju prvu isporuku oružja Kijevu krajem februara, pod vladom nacionalnog jedinstva Marija Dragija, a novoformirana desničarska koaliciona vlada Đorđe Meloni priprema šestu rundu snabdevanja.

Rojters navodi da je Meloni pristalica Ukrajine uprkos ambivalentnosti njenih koalicionih saveznika Matea Salvinija i Silvija Berluskonija, koji imaju istorijski bliske veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Inače, Rim nikada nije otkrio detalje o oružju koje je poslao Kijevu od ruske invazije, ali italijanski i ukrajinski mediji navode da su prethodne isporuke uključivale višestruke raketne sisteme (MLRS), haubice Pzh2000 i oklopna vozila.

1 COMMENT

  1. zasto rusi ne posalju neke rakete drzavama kojeovako ucestvuju u ratu protiv rusije mozda bi se predomislili dali da salju nesto takovo opet

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here