EPAANDREA MEROLA
Venecija pod vodom (Foto: Arhiva)

Italija je spremna da proglasi vanredno stanje u Veneciji nakon što je visina talasa u tom gradu dostigla 1,87 metara, preplavivši istorijsku baziliku i prekinuvši snabdevanje elektirčnom energijom domaćinstvima.

Više od 80 odsto grada koji pripada Uneskovoj svetskoj baštini, bilo je pod vodom kada je plima bila najjača, preneo je BBC.

Italijanski premijer Ðuzepe Konte opisao je poplavu kao “udarac u srce naše zemlje”.

On je rekao da će vlada delovati brzo kako bi obezbedila sredstva i resurse.

– Boli me što je grad toliko oštećen, umetnička baština ugrožena, komercijalne aktivnosti na kolenima – napisao je na Fejsbuku Konte, koji je posetio region kasno sinoć.

On je rekao da će vlada ubrzati izgradnju strukturalne odbrane grada, misleći posebno na takozvani Moseov projekat – hidraulički sistem barijere za zaštitu lagune u slučaju porasta nivoa mora i zimskih oluja.

Očekuje se da će italijanski premijer proglasiti vanredne mere kasnije danas.

Žitelji Venecije su se u međuvremenu probudili uz zvuk sirena, što znači da će plima ostati visoka, iako se ne očekuje da pređe 130 centimetara iznad nivoa mora.

Gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro okrovio je klimatske promene za najviši nivo vode u više od 50 godina ove sedmice, rekavši da je uticaj veliki i da će ostaviti trajni trag.

Trg Svetog Marka, jedan od najnižih delova grada najgore je pogođen.

Brunjaro je rekao da je poznata Bazilika svetog Marka pretrpela ozbiljnu štetu.

Kripta na istorijskom spomeniku u utorak je potpuno preplavljena i postoji bojazan da su stubovi bazilike možda strukturalno oštećeni.

Gradonačelnik Venecije je istakao da se šteta meri u stotinama miliona evra.

Veneciju čini više od 100 ostrva unutar lagune kraj severoistočne obale Italije.

Na ostrvu Palestrina dve osobe su izgubile život, jedan muškarac kada je pokušavao da pokrene pumpu u svom poplavljenom domu i još jedna osoba za koju se ne navodi kako je nastradala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here