EPA/Igor Kupljenik

Italija će pokrenuti pravni postupak protiv Austrije zbog ograničenja kretanja kamiona preko ključnog prevoja Brener na putu kroz Alpe, objavila je vlada premijerke Đorđe Meloni.

Italija je podnela tužbu protiv Austrije pred Evropskim sudom (ECJ). Austrijska ograničenja naišla su na kritike i u drugim zemljama, uključujući Nemačku, napominje agencija dpa.

Prema italijanskom ministru prometa Mateu Salviniju, Italija je prvi put podnela tužbu protiv druge članice EU. Austrijska ograničenja svode se na “zabranu tranzita” preko Brenera, izjavio je Salvini.

Dugi redovi na ključnoj ruti kroz Alpe izazvali su probleme i u saobraćaju između Bavarske i Tirola, pa i Minhen preti tužbom.

Austrijska ministarka saobraćaja Leonore Gevesler ponovo je u ponedeljak stala u odbranu “vanrednih mera” u Tirolu, pozivajući na razgovore o predloženim rezervacijama za tranzit kamiona preko prevoja.

– O tome bi trebalo razgovarati, a ne pretiti pravnim postupcima, iz nedelje u nedelju – izjavila je Gevesler za austrijsku novinsku agenciju APA.

Guverner austrijskog Tirola Anton Matle istrajao je u ograničenju kamionskog saobraćaja, poručivši da “Italija neće uspeti sa maksimalističkim zahtevom za ukidanjem svih zabrana u Tirolu.”

Tranzit kamiona preko Brenera porastao je sa 1,1 miliona u 2000. na 2,5 miliona u 2022. godini, uz odgovarajuće pojačano opterećenje za životnu sredinu i društvo. Preko prevoja prolazi 40 odsto tereta na putu kroz Alpe, napominje dpa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here