Italijani spasili golgote 260.000 Srba

0

Promocija knjige u Domu vojske
 

Knjiga je obogaćena sa više od 70 originalnih, nikada ranije objavljenih fotografija, i predstavlja istorijski izvor koji dokumentuje evakuaciju srpske vojske i naroda iz Albanije. Od 12. decembra 1915. do 29. februara 1916. italijanska Ratna mornarica iz Albanije je evakuisala 260.895 srpskih vojnika i izbeglica, za šta je upotrebljeno 250 lađa. U jeku zime i pod neprekidnim ratnim dejstvima obavljeno je 248 plovidbi.

O knjizi su govorili direktor Instituta za savremenu istoriju prof. dr Momčilo Pavlović, viši naučni saradnik i načelnik odeljenja za vojnu istoriju Instituta za strategijska istraživanja dr Milan Terzić i idejni tvorac i priređivač ovog izdanja Mila Mihajlović. Promociju je otvorio ambasador Italije u Beogradu Đuzepe Manco, koji je istakao značaj knjige u kojoj je opisan humani gest italijanske vojske, ali i prijateljstvo srpskog i italijanskog naroda.

Prema rečima profesora Pavlovića, ova zaboravljena priča spada u mnoge zaboravljene priče.

– Ova knjiga je dokument, opomena na stradanje i spasavanje, solidarnost i humanost, ali i podsetnik na savezništvo danas. Autorku bih ohrabrio da i dalje istražuje i nastavi da doprinosi širenju saznanja o srpskoj istoriji viđenu očima prijateljske Italije – rekao je Pavlović.
 

Mila Mihajlović, pročitala je prisutnima "Zaboravljenu priču", a potom zahvalila organizatorima promocije i saradnicima, kao i prestolonasledniku Aleksandru Drugom Karađorđeviću koji je bio pokrovitelj ovog reprint izdanja. Ona je na kraju posebno izrazila zahvalnost srpskim i italijanskim vojnicima koji su život ugradili u današnju modernu, naprednu i slobodnu Evropu.

Promociji su prisustvovali i predstavnici Ministarstva odbrane Srbije i Vojske Srbije i ambasade Italije – vojni ataše Paolo Papalardo i načelnik kancelarije NATO general Lučo Bata, kao i brojni gosti, među kojima su bili akademik Dragoljub Živojinović, članovi Krunskog veća Dragomir Acović i Dušan Babac.

 

Putuje svetom

Knjiga "Za srpsku vojsku – jedna zaboravljena priča" promovisana je u Rimu 14. aprila, u zdanju Oltara otadžbine, čime je Italija zvanično otvorila obeležavanje sto godina od početka Prvog svetskog rata. Potom je na Međunarodnom salonu knjiga u Torinu predstavljena kao izdavački poduhvat godine i nominovana je za godišnju nagradu.

Mila Mihajlović je potom 14. juna održala predavanje na dvodnevnom Međunarodnom naučnom skupu "Srbi i Prvi svetski rat 1914 – 1918" u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti na temu "Uloga italijanske vojske u spasavanju srpske vojske i naroda, 1915 – 1916". Juče je ovo izdanje predstavljeno u Zrenjaninu, rodnom mestu Mile Mihajlović, a za 26. juni zakazana je promocija u Trstu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here