EPA-EFE/Jorge Zapata
Janik Siner

Adrijano Panata, najbolji italijanski teniser u Open eri, polako se kristališe kao neko ko stalno ima negativne izjave o Novaku Đokoviću. Više puta je Panata kritikovao Novaka, više puta je ranije u nebesa dizao Rodžera Federera na račun srpskog tenisera.

Federera više nema na terenu, Đoković ga je odavno nadmašio po rezultatima, a sada se Panata okrenuo Janiku Sineru kao glavnom adutu.

– Janik bi mogao da postane noćna mora za Đokovića – istakao je juče jedini italijanski grend slem šampion u Open eri. Osvojio je Rolan Garos 1976. Nikola Pjetranđeli ima dve pariske titule, ali iz 1960-61, kada profesionalcima nije bilo dozvoljeno učešće na grend slemovima i konkurencija je bila mnogo slabija.

Panata uporište u svoje tvrdnje vidi u poslednjim pobedama svog zemljaka nad Srbinom. Siner je dva puta slavio u tri meča u poslednje tri nedelje, a naročito je važan trijumf u polufinalu Dejvis kupa:

– Ako Janik u 2024. dva-tri puta pobedi Đokovića, mogao bi da ga pogura ka penziji. Tako je Džon Mekinro oterao u penziju Bjerna Borga, a onda je Boris Beker isto uradio sa Mekinroom. Istorija se često ponavlja u ciklusima i uči nas mnogo čemu – rekao je za RAI.

Istini za volju, Panata je u pravu kada kaže da je Mekinro oterao Borga u penziju, jer se Šveđanin odlučio za povlačenje veoma brzo posle poraza u finalima Vimbldona i US opena 1981. od Amerikanca.

Međutim, ova druga priča uopšte nije tačna. Beker nikada nije savladao Mekinroa u nekom velikom finalu, čak je jedini njihov meč na grend slem turnirima, Amerikanac dobio u Melburnu 1992. Tačno je da on nikada više nije osvojio Vimbldon posle Bekerovog trijumfa, ali to nije posledica Borisovih uspeha, jer je uvek gubio od drugih tenisera.

Panata je pre nekoliko dana izjavio i da je „Siner samo milimetar iza Đokovića“ uz tvrdnju „Novak se plaši Janika“.

– Posle tri izgubljene meč lopte u Malagi, Siner će biti u prednosti kada se sledeći put sastanu – izjavio je Italijan.

Naravno, nije sporno što on hvali svog zemljaka zbog fantastične pobede u Dejvis kupu, ali pomalo iritira činjenica da nikada nema nijednu lepu reč za Đokovića. Uostalom, Novak i dalje ima više pobeda od Sinera, 4:2.

Inače Panata je bio član italijanske reprezentacije koja je osvojila prvu titulu u Dejvis kupu, 1976.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here