EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Remek delo flamanskog slikara Petera Paula Rubensa “Vaskrsli Hrist se ukazuje svojoj majci” zaplenjeno je na izložbi zbog pokušaja prevare, saopštila je danas policija grada Đenova.

Rubensova slika je bila deo izložbe “Rubens u Đenovi” u Duždevoj palati, ali policija ne krivi za prevaru organizatore izložbe, već vlasnike slike, prenosi Rojters.

Policija Đenove je saopštila da je ovo Rubensovo ulje na platnu, visine skoro dva metra i širine metar i po, bilo osigurano na 4 miliona evra.

Italijanski vlasnici su navodno koristili lažna dokumenta da bi sliku poslali u inostranstvo i time na prevaru povećali njenu tržišnu vrednost, navodi se u saopštenju.

Vlasnici slike su osnovali i inostrane kompanije koje bi fiktivno kupile Rubensovo remek delo iz 17. veka, zaključuje se u saopštenju.

Petar Paul Rubens (1640) jedan je od najvećih majstora baroknog stila u slikarstvu koji je sjedinio tradicije severnog i italijanskog slikarstva. Stvorio je slike pune dramatike, čulnosti i sjaja boja koje obično prikazuju alegorije inspirisane mitološkom simbolikom, prenosi Tanjug.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here