EPA/Maurizio Brambatti
Ivana Španović

Najbolja srpska atletičarka Ivana Španović pobedila je večeras na mitingu Dijamantske Lige u Firenci.

U odlučujućoj seriji u kojoj su učestvovale tri najbolje iz prethodnih serija Španovićeva je došla do 6,56 metara i iza sebe ostavila Nemicu Mihambo sa 6,33 i Ukrajinku Bek Romančuk, koja je prestupila.

U regularnom delu takmičenja, Srpkinja je imala treće ostvarenje po vrednosti sa 6,74. Najduže je skočila svetska i evropska šampionka Malaika Mihambo sa 6,82, dok se Bek Romančuk zaustavila na 6,79 metara.

– Iskreno nisam podržavalac uvođenja novih pravila na ovaj način, možda je to za publiku interesantno, ali što se mene tiče i večerašnjeg nastupa realno imala sam rezultat za treće mesto, tako se i osećam. Verujem da dobre promene zahtevaju i određeno vreme navikavanja. Propuštala sam dve serije zbog bola u stopalu, ali na kraju smo ipak odlučili da probam da skačem šestu seriju koja mi je na kraju donela i drugu pobedu na takmičenjima ove sezone – izjavila je Španovićeva.

Najbolja srpska atletičarka ostvarila je večeras i novi rekord po pobedama na mitinzima Dijamantske Lige. Današnji trijumf je trinaesta pobeda Ivane Španović od formiranja ovog prestižnog takmičenja.

Nova sezona donela je i nova pravila u Dijamantskoj ligi, a to je da posle pete serije, takmičenje nastavljaju atletičarke koje imaju najbolja tri rezutata, a pobednik je onaj sa najbolji rezultatom u samoj šestoj seriji. Španovićeva je trijumfovala zahvaljujući najboljem skoku u šestoj seriji.

Odličan je bio i Asmir Sinančević. Reprezentativac Srbije bio je drugi u bacanju kugle. U borbi trojice najboljih u šestoj seriji došao je do 20,93. Prvi je bio Novozelanđanin Volš sa 21,47. Asmir je u regularnom delu takmičenja bacio spravu do 21,60 metara.

Sandra Perković je bila najbolja u bacanju diska. Višestruka svetska i olimpijska šampionka spravu je bacila 68,31 metara. Drugo mesto je pripalo Kubanki Peres sa 66,82, dok je Nemica Pudenz završila na trećem mestu sa 64,42.

Miting u Firenci obeležio je mladi Norvežanin Jakob Ingebritsen, koji je oborio evropski rekord na 5.000 metara. Štopericu je zaustavio na 12:48,45 minuta. Južnoafrikanac Akani Simbine pobedio je na 100 metara sa 10,08 sekundi.

U sjajnoj trci na 1.500 metara u konkurenciji dama Holanđanka Sifan Hasan je prva došla do cilja sa 3:53,63, što je najbolji rezultat u svetu ove godine. Samo 28 stotinki je sporija bila Kenijka Kipjegon.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here