Foto: Atletski savez Srbije

Manje od pet meseci ostalo je do Svetskog dvoranskog prvenstva u Beogradu.

Prema rečima saveznog kapitena Edina Zukovića sa sigurnošću se može tvrditi da će selekciju Srbije na tom takmičenju predvoditi jedna od najboljih planetarnih skakačica udalj svih vremena Ivana Španović Vuleta.

– Posle razgovora sa direktorom Srpskog atletskog saveza (SAS) Slobodanom Brankovićem i sa mnom kao selektorom reprezentacije, Ivana je sa članovima njenog tima odlučila da bude takmičarski aktivna tokom čitave sledeće godine. Taj projekat mogao bi da bude produžen i do Letnjih olimpijskih igara u Parizu 2024. godine. O tom potom, ali ono što je izvesno je da će Ivana Španović Vuleta biti predvodnik našeg tima na Svetskom prvenstvu u dvorani, čiji smo domaćini – rekao je Zuković.

Osim Španović Vulete, potrebne kriterijume za nastup u Beogradu od 18. do 20. marta naredne godine ispunili su bacači kugle Armin Sinančević i Asmir Kolašinac, kao i srednjeprugaš Elzan Bibić u disciplini 3.000 metara.

– Od njih očekujemo da se dobro pripreme i da se upuste u borbu za visok plasman. Učešće na planetarnoj smotri iz prikrajka vrebaju Ivana Ilić i Milana Tirnanić (60 metara), Milica Gardašević, Lazar Anić i Strahinja Jovančević (skok udalj), Anja Lukić, Milica Emini i Luka Trgovčević (60 metara prepone), Aleksa Kijanović (60 metara), Boško Kijanović (400 metara), Jovana Ilić, Jovana Gnjatović i Teodora Boberić (troskok), te najmlađe Angelina Topić i Zorana Rokavec (skok uvis). Nastupu u Beogradu nadaju se i Jasmin Halili i Slavko Stević (skok uvis) – naveo je Zuković.

– Uz kvalifikacione standarde i pozicije na svetskim rang listama, SAS se opredelio da za takmičenje prijavi i one sportiste koji pokažu zavidan nivo forme i čiji rezultati budu nadomak normi, poštujući određenu kvotu za učešće na šampionatu. Ta kvota može, ali ne mora biti prihvaćena od strane tehničkog delegata – pojasnio je savezni kapiten.

Takmičenje pred domaćom publikom je čast i predstavlja veliki izazov za najbolje srpske atletičare i atletičarke, ali i za Organizacioni odbor Svetskog dvoranskog prvenstva u Beogradu.

– Cilj SAS je da se predstavimo u najboljem svetlu, organizaciono i takmičarski. S obzirom da sam zadužen za sportski sektor, mogu da najavim da ćemo pružiti najbolje uslove sportistima da se pripreme za nastupajuće veliko takmičenje, uz redovno praćenje i kontrolu zdravstvenih i trenažnih aktivnosti. Sve to da bismo imali rekordan broj učesnika i najbolje moguće rezultate – kazao je Zuković.

Beograd je 2017. godine bio domaćin Evropskog prvenstva u dvorani, koje je bilo i najbolja preporuka da Svetska atletika pre dve godine u Monte Karlu našem glavnom gradu dodeli domaćinstvo Svetskog dvoranog prvenstva 2022.

– Po oceni ljudi iz Evropske i Svetske atletike, to je bilo najbolje organizovano takmičenje ikada. Najjači utisak ostavila je prepuna Beogradska arena i 12.000 gledalaca koji su burno proslavili zlatnu medalju Ivane Španović, njen lični i jedan od najboljih svetskih rezultata u skoku udalj u dvorani ikada od 7,24 metara. Želimo da Ivana narednog marta ponovi daljine iz 2017. godine – istakao je Zuković.

Srbija je na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu 2017. godine imala 12 predstavnika. Osim Španović, a u borbu za medalje kao finalisti ušli su još Lazar Anić u skoku udalj, Amela Terzić na 1.500 metara i sedmobojac Mihail Dudaš.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here