EPA/Christian Bruna
Ivana Vuleta

Srpska kraljica atletike Ivana Vuleta (nekada Španović) još jednom je zablistala. Zlatna medalja na Evropskom prvenstvu u Minhenu glasna je “izjava” najbolje srpske atletičarke da još nije rekla poslednju reč, i da i dalje ima “municije” za velika takmičenja.

Na Svetskom prvenstvu na otvorenom u Judžinu nije blistala (osvojila je tek sedmo mesto), da bi se manje od mesec dana kasnije šampionka odbranom evropskog trona od pre šest godina iz Amsterdama vratila pobedničkim navikama. Još jednom je pokazala glavnu odliku velikih šampiona – nema tog neuspeha koji može da je pokoleba.

Devojka koja je u Riju srpskoj atletici donela prvu olimpijsku medalju posle srebrnog Franje Mihalića u Melburnu 1956, rođena je u Zrenjaninu 1990. Dvostruka je prvakinja Starog kontinenta na otvorenom i trostruka “pod krovom”. Još u Moskvi 2013. je postala prvi srpski atletičar s medaljom oko vrata osvojenom na otvorenom. Ivana je postala prva Evropljanka koja je uspela da osvoji zaredom dve zlatne medalje na dvoranskom SP. Drugo zlato osvojila je u Beogradu ove godine skočivši kao i u Minhenu 7,06 metara, a njene suze na pobedničkom postolju dok je intonirana himna “Bože pravde” pokazale su koliko joj je bilo važno da na svom terenu bude najbolja. Tada je skočila svoj najbolji skok u poslednjih pet godina, i pokazala da je mentalni div. Savladala je sav pritisak i priuštila radost svim svojim navijačima, a njih je mnogo. Čitava nacija je bez daha kada je Ivana na zaletištu.

Ne treba posebno napominjati da je Ivana vlasnica svih mogućih rekorda u srpskom skoku u dalj, i teško je zamisliti da će se uskoro pojaviti skakačica koja će je nadmašiti. Ivana je heroina srpske “kraljice sportova” i godinama je inspiracija svim devojčicama koje zbog nje počinju da se bave atletikom. Možda one i neće dobaciti do njenih visina, ali “kraljica” kao bazični sport daje osnov za bavljenje svim drugim sportovima, a obezbeđuje i pravilan razvoj tela i motorike.

Za Ivanu je vezan i jedan od najbizarnijih incidenata na atletskim i sportskim borilištima koji joj je “skinuo” jednu medalju sa “bilansa uspeha”. Na SP 2017. u Londonu ostala je bez odličja. Iako je na snimku izgledalo da je u poslednjoj seriji skočila preko sedam metara, zvanični podaci pokazali su da je to bio skok od 6,91 m. Tako je Španovićeva u uzbudljivom raspletu prvo ostala bez treće uzastopne bronze na SP, a potom možda i bez titule svetske prvakinje. Ipak, i takve “distrakcije” su samo nova motivacija za velike šampione, a Ivana to jeste. I posle Londona nastavila je sa žetvom medalja, i još ne misli da stane.

Ivanina majka je Vesna Španović, koja se i sama bavila atletikom na visokom nivou, pa je tu ljubav prenela i na ćerku. Za fitnes instruktora Marka Vuletu udala se 2021, kada je i sama postala Vuleta, tom prilikom se “odrekavši” slavnog prezimena Španović pod kojim je postigla najveće uspehe. Možda njen novi “dodatak” imenu bude inspiracija da ponovi slične domete i proslavi ga baš kao što je bio slučaj sa prezimenom Španović, koje će u srpskom sportu odjekivati zauvek.