J. Gajeskov
Deo vernika u Liverpulu

Srpska pravoslavna crkva i vernici širom Australije, u četvrtak 7. jula, svečano su obeležili veliki hrišćanski praznik Ivanjdan, rođenje svetog Jovana Preteče i krstitelja Isusa Hrista.

Kao što je poznato, uz Hristovo i Bogorodičino, to je jedno od tri sveta rođenja koje praznuje Crkva.

Prema hrišćanskoj legendi, sveti Jovan je krstio Isusa Hrista u reci Jordan. Srbi ga posebno poštuju i kao zaštitnika kumstva i pobratimstva.

Svečano je bilo i u hramu Svetog apostola i jevanđeliste Luke u sidnejskom Liverpulu, gde je liturgiju služio i vernike pričestio prota Aleksandar Miluinović, a odgovarali pojci za pevnicom.

Bez obzira što je bio radni dan, liturgiji je prisustvovao lep broj vernika, uključujući decu i mlade, imajući u vidu da su trenutno na školskom raspustu.

Pred početak verskog dela, imali smo priliku da prisustvujemo još jednom lepom običaju – unošenje bebe posle 40 dana prvi put u hram.

Bio je to Vasilije Marković, sa majkom Marijom i bratom Lazarom.

Nakon liturgije, prisutni su prisustvovali posnom posluženju u crkvenoj sali, koje su pripremile ovdašnje članice Kola srpskih sestara.

Na kraju, kažimo i to, da će se ovde održati veliki zajednički ručak, u nedelju 24. jula, uz tradicionalni kotlić, roštilj i druge kulinarskih specijaliteta.

Domaćini vas pozivaju da dođete na druženje s vašom cenjenom familijom, kumovima i prijateljima.

Hram Svetog Luke u izgradnji
Uvođenje prvi put u hram malog Vasilija Markovića

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here