EPA/Alexander Zemlianichenko
Vladimir Putin

Bivši ministar odbrane Bugarske Nikolaj Nenčev oštro je kritikovao dodelu nagrade u Rusiji predsedniku bugarskog pokreta „Rusofili“ Nikolaju Malinovu, koji je u Bugarskoj optužen za špijunažu, i pozvao je da se povuče poziv za posetu Bugarskoj koji je ranije upućen Vladimiru Putinu.

– Nakon Putinove provokativne drskosti prema našoj zemlji, mi se protivimo njegovoj poseti! – navodi se u saopštenju Nenčeva, objavljenom na njegovom profilu na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, on je ogorčen što i predsednik i premijer i ministar spoljnih poslova ćute povodom uručivanja nagrade Malinovu.

– Mi insistiramo da predsednik, premijer i ministar spoljnih poslova odmah zatraže izvinjenje, kao što su učinili u slučaju sa predsednikom Francuske, koji je spomenuo bugarske i ukrajinske prevoznike ilegalnih migranata – izričit je bivši bugarski ministar.

Oglasio se i predsednik organizacije „Rusofili“ Nikolaj Malinov, koji je rekao da računa na ukidanje optužbi za špijunažu, jer nikada nije skrivao svoj stav u vezi sa Rusijom, ali da isto tako ne smatra da se zbog takvih pogleda može svrstati među špijune.

– Računao sam na to da će mi ukinuti zabranu izlaska iz zemlje, jer sam, na kraju krajeva, javna ličnost i u Rusiji i u Bugarskoj. Ne smatram Rusiju neprijateljskom zemljom, da bi me nazivali njenim špijunom ili da bi kao takve okarakterisali cele organizacije – rekao je Malinov, a prenosi „Bulgaria on er“.

On je takođe dodao da je ruska strana zabrinuta zbog optužbi na njegov račun, kao i da su obećali da će mu pružiti podršku — „od Ministarstva spoljnih poslova, do administracije predsednika, uključujući i samog predsednika“.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime