Iz Hrvatske i klozet papir i meso

0

Hrvatski Mišković: Ivica Todorić
 

Todorićeva firma postala je u Srbiji drugi trgovac po redu, prvi je belgijski Deleze (koji je kupio Miškovićevo carstvo). Sve to je otvorilo pitanje uticaja trgovačkih lanaca na tržište i proizvodnju hrane u Srbiji.

– Ako je Miroslav Mišković bio u očima čaršije predstavljen kao monopolista i ako je njegovo hapšenje proizvelo vrtoglavi rast Vučićeve popularnosti, kako ćemo doakati nekom Ivici Todoriću koji će nam uskoro diktirati svekoliku prodaju, od klozet papira do povrća i mesa. Nema tog Vučića koji će uhapsiti Todorića, pre će biti obrnuto – ocenio je Dragoljub Žarković, glavni urednik nedeljnika "Vreme". On smatra da će kupovina Merkatora pospešiti nestajanje srpskog agrara i da "dugoročno može imati veću težinu i uticaj na Srbiju od bilo kakvog briselskog sporazuma koji naši političari potpisuju".

 

Gušenje domaće proizvodnje

Branko Pavlović, nekadašnji direktor Agencije za privatizaciju, tvrdi da za Srbiju nije dobro da su vodeći trgovinski lanci u rukama stranaca.
– To indirektno guši domaću proizvodnju. Zemlje Evropske unije (čija je i Hrvatska članica) daju velike subvencije za razvoj poljoprivrede, tako da naši proizvodi nisu konkurentni – kaže Pavlović.

Agroekonomista dr Miladin Ševarlić kaže za "Vesti" da državna Komisija za zaštitu konkurencije treba da vodi računa o tome da se određeni procenat srpske robe nađe na policama bilo kog trgovinskog lanca, pa tako i ovog iz Hrvatske.

– Što se tiče srpskog agrara, on je u krizi zbog nedostatka novca, pa je time i nekonkurentan, ali to nije priča od juče. Trenutno je čak 425.000 poljoprivrednih hektara neiskorišćeno, a biće još i više – kaže dr Ševarlić.

Ekonomski analitičar Milan Ćulibrk ne veruje da će se spajanje Agrokora i Merkatora preterano odraziti na domaće tržište.

– Prodor stranih trgovinskih lanaca u našu zemlju imao je mnogo jači uticaj nego sada ovo spajanje – kaže Ćulibrk.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, smatra da će na policama vodećih trgovinskih lanaca biti sve manje proizvoda iz Srbije, izuzev mleka i mlečnih.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here