EPA

Na osnovu zahteva Tužilaštva BiH, Interpol je raspisao crvenu poternicu za Aleksandrom Ružićem (40), državljaninom Bosne i Austrije. Ružić je rođen u Lincu, a sumnjiči se da je organizovao terorističku grupu i pridružio se paravojnim i parapolicijskim formacijama Islamske države u Siriji.

Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti u Beogradu, kaže da ovo nije jedinstven slučaj, ali i upozorava da su konvertiti najopasniji.

– U Srbiji smo već imali slučaj da je cela porodica prešla na islam, a zatim se priključila Islamskoj državi. Takođe, mnogo ljudi iz Evrope je promenilo na ovaj način religiju. Njih je karakterisala surovost koju su ispoljavali na ratištu. Veoma je malo onih koji su nastavili da praktikuju novu religiju bez radikalizma – kaže Dragišić.

Prema podacima Službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma Austrije do oktobra 2017. u Siriji i Iraku na strani islamista borilo se 313 njihovih državljana, a u zemlju se vratilo njih 94.

U ovogodišnjem izveštaju se ističe da su vlasti uspešno sprečile odlazak 59 osoba iz Austrije u Siriju i Irak, uključujući 22 žene, a da su do avgusta 2017. godine uhapšena 64 strana borca.

U ovom izveštaju se ističe da “islamistički ekstremizam i džihadistički terorizam predstavljaju trajnu i najveću pretnju po bezbednost Austrije i liberalno-demokratska društva”.