EPA/Roman Pilipey
Ukrajinska vojska

Ruska kosmonautkinja i poslanica Državne dume, Elena Serova izjavila je da je 2014. sa Međunarodne svemirske stanice posmatrala kako vojska Ukrajine napada Donbas.

Ona je to rekla tokom plenarne sednice Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). Video snimak sa sastanka Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PACE) objavljen je na zvaničnom kanalu organizacije na Jutjubu.

Serova je naglasila da Ukrajina oštro optužuje Rusiju, iako su ukrajinske oružane snage “počinile genocid nad svojim stanovništvom”. Kosmonautkinja je objasnila da su se sa Međunarodne svemirske stanice golim okom mogle videti bombe i projektili koji su eksplodirali na teritoriji Donbasa.

– Poleteli su sa položaja oružanih snaga Ukrajine i u tom trenutku su nenaoružani ljudi umrli, a ukrajinske vlasti nisu bile zainteresovane za sigurnost vlastitog naroda – rekla je Serova.

Prema njenim rečima, Ukrajina je stvorila sukob kako bi uvela rusofobični osećaj kojim sakriva vlastite ratne zločine. Serova je u intervjuima za ruske medije objasnila da nije bila sama na Međunarodnoj stanici kada je videla šta se događa na Zemlji.

– Dobro smo videli gde su letele bombe i odakle su lansirane, ali kretanje oklopnih vozila nije bilo moguće pratiti, to zahteva optiku, adekvatnu opremu; govorim samo o onome što sam videla na prvi pogled. To je bilo užasno iskustvo i reči ne mogu preneti užase rata – zaključila je ruska kosmonautkinja.

1 COMMENT

  1. Voleo bih da Gospodin Predsednik Vladimir Putin vodi Evropu ka boljem i sigurnijim putem. To on zasluzuje kao dobar i od reči čovek i političar. Moja najveća radost bih bila da se to ostvari i da svi budu zadovoljni i Srećni. Boze pomozinam da se tako nešto desi. Tako malo treba da bih jedno biće bilo Srećno i zadovoljno. Vaš verni pratilac i Gradjanin Evrope i moje Lepe Srbije. Pozdrav svima

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here