Pexels

Ministar javne uprave Crne Gore Maraš Dukaj saopštio je večeras da iza sajber napada na infrastrukturu Crne Gore stoji kriminalna grupa “Kuba ransomver”.

– Već smo dobili zvaničnu potvrdu i već je to navedeno na Dark vebu, gde će se objavljivati dokumenta koja su već hakovana iz određenih računara u našem sistemu. Ova grupa je formirala poseban virus za ovaj napad, virus koji se ne može kreirati ni za mesec, a možda ni za godinu. Napadi su planirani u određenom periodu. Kreiranje virusa je koštalo oko 10 miliona dolara i nigde do sada nije upotrebljen – istakao je Dukaj za RTCG.

Hakeri nisu ciljali posebno nijednu instituciju, istakao je Dukaj.

– Sačuvali smo državu i informacioni sistem, sačuvali smo lične podatke građana. Što se štete tiče, detaljno u ovom trenutku ne možemo reći – kazao je crnogorski ministar.

Iz crnogorskog parlamenta su naveli da je sajbernapad na serversku infrastrukturu skupštine detektovan 20. avgusta 2022 godine u 00.52 i da se podaci do kojih je grupa navodno došla svakako objavljuju na sajtu skupštine.

– Sistem je u punom kapacitetu uspostavljen u nedelju u 21. avgusta u 23.58. Informacioni sistem skupštine nije pretrpeo štetu na podacima izuzev nedostupnosti pojedinih servisa periodu od 20. do 21. avgusta – navodi se iz parlamenta.

Dodaju da se sajber aktivnosti, kojima je u ovom trenutku izložena skupštinska IT infrastruktura, uz pojačani nadzor, uspešno neutrališu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here