R. Lukić
Bog da podari snagu patrijarhu: Prota Branislav Čortanovački

Izbor mitropolita zagrebačkog i ljubljanskog Porfirija za patrijarha i lepo vreme privukli su na nedeljnu liturgiju veći broj vernika nego što ih je zbog korona ograničenja mogao da stane u hram Svetog Save u Hanoveru. Ipak, zahvaljujući dobrom ozvučenju molitvu prote Branislava Čortanovačkog i đakona Slavka Bosančića mogli su da čuju i oni koji su ostali u hodniku. Mutirani engleski virus sve agresivnije napada sever Nemačke, pa su se vernici disciplinovano pridržavali propisanih mera koje su sve oštrije i na čije provođenje vlasti sve budnije paze.

U čast novog patrijarha i velikomučenika Teodora Stratilata, čije se ime liturgijom slavilo, za pevnicom su pojali Latinka Lau i Lazar Radujković. Prota Čortanovački u svojoj besedi vernike je obavestio o izboru patrijarha srpskog Porfirija i zamolio ih da se ne upuštaju u izricanja ocena već da ga puste da radi i da sam pokaže ko je i kakav je.

– Neka mu Bog podari snagu da mudro upravlja brodom naše Crkve u situaciji koja nije nimalo laka. Mnogi Crkvu povezuju s politikom i socijalnom službom, a zaboravljaju da je naša osnovni zadatak služenje Bogu, koji nam daje slogu, zdravlje, mir i ljubav, a ako to imamo, onda će i sve drugo biti lakše – naglasio je prota pozivajući ih da se mole Bogu i za zdravlje vladika Lavrentija i Irineja i drugih koji su oboleli.

Ipak, razgovori o izboru patrijarha iako nisu bili opširni, nisu mogli ni da se izbegnu, a vernici s kojima smo razgovarali u ocenama su bili gotovo identični. Svi se uglavnom slažu u oceni da su arhijereji izabrali najboljeg između sebe i nadaju se da će Porfirije svoju dužnost obavljati uspešno “jer je mlad, obrazovan i ima iskustvo”, a to su posebno istakli Stanimir Krstić i Jovo Marinković koji poreklom iz Srbije, Nedeljko Jelisić i Drago Gačić koji dolaze iz Republike Srpske i Mirko Urukalo iz Hrvatske.

Govoreći o zločinu i praštanju kao jednom od osnovnih hrišćanskih postulata, prota Čortanovački je naveo reči patrijarha Germana, povezujući ih sa scenom iz filma “Dara iz Jasenovca”, u kojoj devojka Jevrejka žrtvuje svoj život za srpsko dete.

– Kao hrišćani moramo da oprostimo, ali kao ljudi ne smemo da zaboravimo – citirao je prota patrijarha Germana, a govoreći dalje o zlu i zločinima podsetio je i na poznate reči patrijarha Pavla koji je rekao da pristaje na to da “nema nijednog Srbina ako ćemo biti zločinci”.

Posle liturgije vernici su se uglavnom držali protinih preporuka pa su više pričali o filmu “Dara iz Jasenovca” i Novakovom trijumfu u Australiji čiji se pobedonosni meč završio samo nekoliko minuta pre liturgije. Đokovićevoj pobedi uz kafu u sunčanoj porti radovali su se svi zajedno.

Kratki razgovori ispred hrama

U karantin i sa testom

Uprkos zatvaranju nemačkih granica i sve rigoroznijim merama ograničenja Jovo Marinković je ovih dana iz Banje Koviljače ipak stigao u Hanover. Ali ne bez problema.

– U Šapcu sam dobio test koji je bio negativan i koji važi dva dana. Iz Tuzle sam u Dortmund stigao avionom. Na izlasku iz letelice sve su nas evidentirali, a ja sam i pored važećeg negativnog testa morao u desetodnevni karantin – priča Jovo koji je svoj karantin “odslužio” i došao u hram.

Stanimir Krstić

Koreni iz Srpske

– Novi patrijarh Porfirije (Perić) jeste rođen u Bečeju, to niko ne osporava, ali su njegovi koreni ipak iz Republike Srpske. Njegov otac je rođen u selu Cerani kod Dervente u kojem je rođen i Mile Kitić. Mi smo zemljaci, jer sam ja iz Doboja – kaže Drago Hadžić jedan od tutora srpske crkve u Hanoveru.