pixabay.com

Povodom obeležavanja 20 godina Nemačko-srpske razvojne saradnje, održan je prvi deo izazova „Open Innovation Lab“, a nakon ovog dvodnevnog virtuelnog takmičenja odabrana su četiri tima koja će tokom leta razvijati digitalna rešenja, s ciljem da na inovativan način predstave pozitivne rezultate saradnje Nemačke i Srbije u prethodne dve decenije.

Izazov koji je uključio srpsku tehnološku i startap zajednicu organizovala je Ambasada Savezne Republike Nemačke u Beogradu zajedno sa svojim partnerskim organizacijama, Nemačko-srpskom inicijativom za održivi rast i zapošljavanje, GIZ-om i Nemačkom razvojnom bankom (KfW), a u saradnji sa Startitom.

– „Open Innovation Lab“ osmišljen je s ciljem obeležavanja jubileja – 20 godina razvojne saradnje između Srbije i Nemačke. Kako bismo svima približili i predstavili ono što radimo, došli smo na ideju da organizujemo izazov digitalnih rešenja. Ona bi trebalo da predstave pozitivne rezultate 20-godišnje saradnje tokom koje smo se, u skladu sa odlukama srpske i nemačke vlade, fokusirali na tri tematske oblasti: održivi ekonomski razvoj i zapošljavanje, životna sredina, kao i demokratija, civilno društvo i javna uprava. Od početka razvojne saradnje do sada, Nemačka vlada je Srbiji donirala 2,1 milijardu evra, što je čini najvećim bilateralnim donatorom Srbije – ističe Leoni Rajmers, šef odeljenja za ekonomski razvoj Ambasade Savezne Republike Nemačke u Beogradu.

„Open Innovation Lab“ izazov odvijao se na online platformama 3. i 4. jula u nekoliko etapa. Učestvovalo je ukupno devet timova, koje je prethodno odabrala komisija sačinjena od predstavnika Ambasade Savezne Republike Nemačke, GIZ-a i KfW-a. Za priliku da rade na realizaciji najboljeg digitalnog koncepta nadmetalo se četiri tima iz Beograda, tri iz Niša i po jedan tim iz Novog Sada i Šapca. Oni su tokom dva dana uz pomoć mentora razvijali tehničko rešenje za pričanje priče o 20 godina razvojne saradnje ove dve zemlje, kao i prve prototipe.

Na kraju drugog dana, timovi su pred žirijem predstavili koncepte, nakon čega je doneta odluka koja će četiri tima podeliti nagradni fond od 10.000 evra i nastaviti da dalje rade na svojim projektima.

Najoriginalnije ideje ponudili su timovi „Futuring“ iz Beograda i „Sons of pitches“ iz Niša koji dele prvo mesto, a drugo mesto dele dva tima iz Beograda „Dream Media Group“ i „Presta“. Ova četiri tima imaće priliku da razvijaju svoje predloge do septembra, kada je planiran završni događaj i dodela nagrada.

Pored obeležavanja jubileja razvojne saradnje između Srbije i Nemačke i predstavljanja rezultata te saradnje, cilj ovog izazova je i podsticanje razvoja srpske tehnološke i startap zajednice, kako bi se pojedinci dodatno motivisali da se u nju uključe.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime