R. Erceg, D. Timarac

Na stadonu Belih Orlova, u Srpskom sportskom centru u Bonirigu, održan je poslednji dan kampa Crvene zvezde. Naš najveći klub u Australiji ustupio je teren najvećem i najuspešnijem srpskom fudbalskom kolektivu i ta saradnja giganata sa različitih kontinenata pokazala se kao – pun pogodak.

Već 50 godina lokalni Srbi u i oko Boniriga žive i dišu i žive za fudbal, pa je razumljivo što je dolazak Zvezde, tačnije četvorice trenera nadaleko čuvene Omladinske škole beogradskog kluba, sam po sebi bio najlepša pozivnica za brojne roditelje da prijave i dovedu decu na trodnevni kamp. Najbolja potvrda za to je stotinak dece koja su radila pod nadzorom koordinatora Nikole Jelića i trenera  Uroša Uroševića, Milorada Vilotića i Nikole Serpaka.

Uputsva na srpskom i engleskom

Zvezdinim trenerima su sve vreme trajanja kampa pomagali ovdašnji fudbalski znalci Milan Šušak, Žarko Glavaš i Milan Vučković, kao i 17-godišnji talentovani fudbaler Jakov Malbaša, koji je prve korake svoje karijere načinio baš u Sidneju.

Podsećamo da je Jakov prošle 2019. godine bio upravo u Zvezdi, u kojoj je trenirao, igrao utakmice i brusio svoj talenat, ali zbog pravila FIFA nije mogao da nastupa i u zvaničnim susretima, pa se vratio u Sidnej i matični Sent Džordž, u kojem igra za ekipu mlađu od 18 godina i rezerva je u prvom timu. Na kraju ove 2020. sezone ponovo će u Zvezdu i samim tim je najbolji primer kako jedan ovdašnji fudbalski talenat može da stigne do najvećeg srpskog kluba i tako bude na pravom putu da izgradi uspešnu profesionalnu karijeru.
Vođeni istim entuzijazmom, mnogi roditelji naše dece iz Zapadnog Sidneja doveli su svoje naslednike u Zvezdin kamp.

Tako su spojili ljubav prema crveno-belima i činjenicu da i njihova deca dobijaju šansu da pokucaju na Zvezdina vrata, tačnije – da dobiju poziv za završni kamp u Beogradu i tako jednog dana, možda, postanu i Zvezdine zvezde…

I dok su roditelji već od ranog jutra ispunili tribine stadiona u Bonirigu, na terenu su deca pomno slušala uputstva trenera, i to na srpskom i engleskom jeziku, da bi dečacima rođenim u Australiji bilo da sve razumeju.

Selekcija, pa selidba

A, posle trodnevnog rada sa decom koja se izdvajaju fudbalskim znanjem, došao je čas i da koordinator kampa Nikola Jelić i njegovi saradnici izaberu decu koja će dobiti priliku da u avgustu fudbalski talenat, znanje i veštinu pokažu i tokom završnog kampa u Beogradu, koji će okupiti sve Zvezdine nade, možda i buduće “zvezde”, sa sličnih kampova održanih širom sveta.

Kao što je bilo najavljeno, ovaj izbor je saopšten u restoranu “Madera”, čiji je vlasnik gospodin Tasić bio i jedan od sponzora ovog kampa i u kojem je, dok je sve prisutne tokom zajedničke večere goste zabavljao sjajan orkestar “Šampioni”. Tenzija među roditeljima polaznika kampa je, ipak, rasla iz minuta u minut…

I, najzad, jedan od organizatora kampa Žarko Glavaš saopštio je imena dečaka koji su talentom, znanjem i trudom dobili priliku za dalje fudbalsko usavršavanje. Poziv za završni kamp Crvene zvezde zaslužili su: Marko Miljković, Stefan Miljković, Marko Radovančević, Marko Fabijan, Miloš Janković, Marko Janković, Lazar Ciganović, Danilo Mizdrak i Mihailo Jugović.

Celokupna organizacija i kvalitet rada bili su zaista na visokom nivou. Bonirig i Sidnej su položili ispit, a već danas Zvezdin kamp se seli u Melburn u kojem će domaćin biti Beli orlovi iz Kizboroa.

ŽARKO GLAVAŠ: Ugovor vrhunac

Za ocenu uspešnosti kampa zamolili smo gospodina Žarka Glavaša.
– Ovo je bio specifičan skauting kamp na čelu sa Nikolom Jeliće. Izabrali smo desetoro dece, koja će sa vršnjacima iz celog sveta nastaviti usavršavanje u kampu u Beogradu, a mi se nadamo da će bar jedno od ove dece potpisati ugovor sa Zvezdom – kaže Glavaš.
Na naše pitanje o današnjim naporima da se izgradi jedan kompletan fudbaler, Glavaš kaže:
– Rad sa decom ovde i nije baš dobar, treneri nisu dovoljno plaćeni za rad, a mi upravo organizacijom kampova kao što je ovaj Zvezdim želimo da taj rad podignemo na viši nivo.

MILAN ŠUŠAK: I rad i sreća

Milan Šušak, kao i njegov otac koji se zatekao u blizini, podsetio je koliko “kockica” treba da se složi da bi jedan talenat napravio uspešnu fudbalsku karijeru.

– U trenutku kad dete, ali i njegovi roditelji, odluče da će se potpuno posvetiti fudbalu, moraju da znaju da je pred njima dug i neizvestan put. Sećam se svojih početaka… Imao sam nešto više od 16 godina kad su me moji rodtelji poslali u Srbiju. Iz sredine u kojoj se trenira dva puta nedeljno, našao sam se u uslovima u kojima se radilo dva puta dnevno. To nimalo nije lako. Trebalo je uložiti mnogo rada, truda i znoja, ali takođe treba imati i dosta sreće da vas, recimo, zaobiđu povrede. Zato ćemo biti veoma srećni ako se naš trud sa ovom decom i ovim kampom bude isplatio, da neko od ove dece uspe na tom putu – rekao nam je Šušak.

Danilo stopama komšije Degeneka

U opštom metežu posle proglašenja dečaka koji će u avgustu kreneti put Beograda, uspeli smo da porazgovaramo i sa jednim od izabranih.
– Presrećan sam –  rekao nam je Danilo Mizdrak.

Njegov otac Snežan je nastavio:

– Zaista velika sreća za nas, ali Danilo se dugo bavi fudbalom i ovde su ga zapazili mnogi ljudi koji rade u tom spotu. U poslednje tri-četiri godine Fudbalska federacija ga je proglašavala velikim talentom. On je maksimalno posvećen radu i treninzima i to mu se, eto, isplatilo.

– Presrećna sam što je baš naše dete izabrano – rekla nam je i Danilova mama Aleksandra. – Nismo sumnjali u njegov uspeh. Još kao dete je bio najsrećniji kad obuče crveno-beli dres. Verujem da će kao i Miloš Degenek, koji je bio naš komšija u Liverpulu, uspeti da stigne do Zvezde.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here