Tanjug

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Petrit Seljimi najavio je da će Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, imenovati slovačkog diplomatu Miroslava Lajčaka na mesto specijalnog predstavnika EU za dijalog između Srbije i Kosova.

“Saznao sam iz tri različita izvora, da Borel ozbiljno razmišlja o imenovanju Miroslava Lajčaka za izaslanika za dijalog između Srbije i Kosova. Ministar Lajčak je cenjen, ali mislim da specijalni izaslanik ne bi trebalo da bude iz zemlje koja nas nije priznala”, napisao je Seljimi na svom Tviter profilu.

Da EU treba da imenuje specijalnog predstavnika za dijalog između Beograda i Prištine, izjavio je i poslanik CDU i novi izvestilac Saveta Evrope za Kosovo Peter Bajer, tokom nedavne posete Kosovu i sedištu Demokratskog saveza Kosova.

Do sada su specijalne predstavnike za dijalog između Srbije i Kosova imenovale SAD. Stejt department je imenovao Metjua Palmera, dok je američki predsednik Donald Tramp imenovao ambasadora Ričarda Grenela.

Sve strane zainteresovane za nastavak dijaloga, Francuska, Nemačka, SAD i EU, čekaju stvaranje novih institucija na Kosovu, kako bi se započeli napori da se strane vrate za pregovarački sto.

Ukoliko Lajčak bude postavljen za specijalnog predstavnika EU za dijalog između Srbije i Kosova, bio bi prvi put da dve ključne figure EU za dijalog dolaze iz dve zemlje, koje još uvek ne priznaju nezavisnost Kosova, Žozep Borel iz Španije i Miroslav Lajčak iz Slovačke.

2 COMMENTS

  1. Nece biti da mozes i u EU odlucivati, jer vas i EU nije jednoglasno priznala, ali i oni koji su vas po naredjenju “priznali”, menjace odluku cim budu slobodni. Ostace samo taoci kauboja, ali oni ce biti irelevantni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here