RTRS
Ustavni sud BiH

Izmenama pravila rada Ustavnog suda BiH kojima je omogućeno donošenje odluka u toj instituciji bez da sednicama prisustvuje sudija iz Republike Srpske praktično je izvršen državni udar u BiH i to od strane onih koji bi trebalo da budu čuvari Ustava BiH. Takav razvoj situacije Srpska neće nemo gledati.

To je poruka iz Banjaluke nakon što je Ustavni sud spornom odlukom, kako su istakli zvaničnici Srpske, započeo proces podele BiH. Najviši funkcioneri Srpske zatražili su da Ustavni sud do petka u podne poništi ovu odluku i vrati se u ranije okvire delovanja. U suprotnom uslediće žestoka reakcija.

– Tražimo da do petka u 12.00 ponište svoju odluku. Tražimo da donesu odluku da neće odlučivati po bilo kojem pitanju ili bilo kojoj proceduri sve dok se ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH – poručeno je iz Banjaluke.

Ukoliko se to ne dogodi, vlast Srpske će zatražiti savetodavno mišljenje Ustavnog suda Republike Srpske o nastaloj situaciji i položaju Srpske i preporuke daljeg pravnog ponašanja. Ne isključuje se ni mogućnost donošenja zakona kojim bi bilo propisano da odluke Ustavnog suda BiH ne važe na teritoriji Srpske.

Podsetimo, Ustavni sud BiH godinama je kamen spoticanja u političkim odnosima u BiH. Ovaj sud u kojem sede po dva predstavnika tri konstitutivna naroda u BiH i tri stranca, gotovo po pravilu, donosi odluke na štetu Srpske i to najčešće glasovima tri stranca i dva Bošnjaka. Srpska godinama traži promenu te prakse i donošenje Zakona o Ustavnom sudu, ali sarajevski političari to opstruišu. Sada se zbog specifične situacije u kojoj je jedan srpski sudija otišao u penziju, a drugi se nalazi na bolovanju, stvar dodatno zakomplikovala poslednjom odlukom koja praktično predviđa da Ustavni sud BiH može da zaseda i odlučuje čak i ako je na sednici pet sudija.

– Dakle, dovoljna su ista ta tri stranca i dva Bošnjaka pa da zasedaju i odlučuju. Ovakve stvari nisu normalne. Ta vrsta odluka je pre 30 godina dovela do rata u ovoj zemlji, poruka je iz Banjaluke.

Pravnik Ognjen Tadić smatra da je cilj ove odluke najverovatnije u vezi sa pripremom ovog suda za preuzimanje većeg broja funkcija visokog predstavnika, uključujući i neka od takozvanih bonskih ovlašćenja i neutralisanje njegovog dejtonskog karaktera koji utvrđuje standard da Ustavnog suda nema bez svih komponenti, a što znači i sudija koje biraju entitetski parlamenti.

Štitićemo naša prava

Predstavnici vlasti u Banjaluci najavili su da će Srpska, ukoliko Ustavni sud BiH nastavi da se ponaša antiustavno, pokrenuti izradu i usvajanje novog ustava Srpske i to u roku od 90 dana.