Izbori u BiH: Dodik “pada”?

0

Prema prvim rezultatima izbora, Dodik "pada"
 

Ako verujemo lideru Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Draganu Čaviću, vode kandidati opozicionog Saveza za promene za srpskog člana Predsedništva BiH i predsednika RS, Mladen Ivanić i Ognjen Tadić.

 

Čavić je naveo da je ta ocena doneta na osnovu podataka članova NDP-a sa iz biračkih odbora i izbornih štabova ove stranke širom RS.

 

Čavić je pozvao sve političke stranke u Republici Srpskoj, a posebno vlast, da održe visok nivo bezbednosti u ovom entitetu.

 
S druge strane, predsednik Izvršnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nebojša Radmanović takođe tvrdi da vode kandidati te stranke za člana Predsedništva BiH i predsednika RS Željka Cvijanović i Milorad Dodik.

 

Radmanović je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je na osnovu 37 posto prebrojanih glasova, kandidat SNSD Željka Cvijanović osvojila 52,3 posto glasova, dok je kandidat opozicionog Saveza za promene Mladen Ivanić osvojio 47,6 posto glasova.

 

Na osnovu prebrojanih 9,9 posto glasova za predsednika RS, SNSD tvrdi da njihov kandidat Milorad Dodik vodi sa 53,9 posto glasova ispred opozicionog kandidata Ognjena Tadića, koji ima 46,1 posto glasova.

 

Izlaznost na izborima u BiH veća od 50%

Oko 1,6 miliona građana BiH glasalo je na opštim izborima, a izlaznost iznosi više od
50,10 posto. Predsednik Centralne izborne komisije BiH (CIK) Stjepan Mikić rekao je da još nisu obrađena tri glasačka mesta, kao ni glasovi pristigli putem pošte, nepotvrđeni glasački listići i glasovi u odsustvu, zbog čega se očekuje znatno povećanje broja glasača koji su izašli na izbore.

 

Novi Bošnjački član Predsedništva nije kandidat SDP-a

Predsednik Glavnog odbora Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fehim Škaljić rekao je da je, prema podacima kojima raspolaže ova stranka, njen predsednik Fahrudin Radončić novi bošnjački član Predsedništva BiH.

 

 

Da je ovo izgleda tačna informacija potvrđuje član Predsedništva SDP-a BiH Lidija Korać koja je rekla "da je sasvim jasno da je kandidat ove stranke za bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakir Hadžiomerović izgubio izbore i da se trka vodi između kandidata SDA Bakira Izetbegović i SBB-a Fahrudina Radončića.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here