EPA
Donald Tusk

Na parlamentarnim izborima održanim danas u Poljskoj vodi vladajuća stranka Pravo i Pravda, ali demokratska proevropska opozicija ima šanse da sastavi vladu jer je osvojila većinu u parlamentu, pokazuju prognoze anketa.

Stranka Pravo i Pravda osvojila je 36,8 odsto glasova, pokazale su prognoze na osnovu anketa koje su odmah posle zatvaranja birališta u 21 sat objavile državna televizija TVP i privatne TVN24 i Polsat.

Lider Građanske koalicije koja je osvojila 31,6 odsto glasova, Donald Tusk već je proglasio da je došao kraj ere Kačinjskog, jer opozicija zahvaljujući 13 odsto glasova za centrističku koaliciju Treći put i 8,6 odsto glasova za Levicu ima većinu u parlamentu i prema prognozi, 248 poslanika od ukupno 460 u Sejmu.

Jedini mogući koalicioni partner vladajuće stranke Pravo i Pravda, radikalna nacionalistička Konfederacija osvojila je neočekivano samo 6,2 odsto glasova i zajedno sa Pravom i Pravdom ima manjinu od 212 poslanika u Sejmu, donjem domu parlamenta.

– Nikad u životu nisam bio srećniji. Pobedila je Poljska, pobedila je demokratija. Skinuli smo ih sa vlasti. Tu pobedu nam više niko neće ukrasti – kazao je Tusk pošto je objavljena prognoza.

Tusk, bivši predsednik Evropskog saveta, obećao je da će popraviti odnose Varšave i Brisela.

Oko 110 milijardi evra EU fondova namenjenih Poljskoj zamrznuto je zbog zabrinutosti za vladavinu prava.

Lider vladajućih konzervativaca Jaroslav Kačinjski priznao je posredno poraz kada je kazao da iako je Pravo i Pravda pobedila na parlamentarnim izborima po treći put to ne znači da će moći da sastavi vladu.

Jaroslav Kačinjski

– Ovo je naš veliki uspeh. Naravno, postavlja se pitanje da li će taj uspeh moći da se pretvori u još jedan mandat vlade. To u ovom trenutku ne znamo. Ali bez obzira da li ćemo biti na vlasti ili i u opoziciji tražićemo načine da realizujemo naš program. Mi nećemo izdati Poljsku – kazao je lider Prava i Pravde Jaroslav Kačinjski.

Sudbinske izbore, kako su ih nazvale i vlast i opozicija, pratilo je veliko interesovanje – preko 29 miliona registrovanih birača ne samo u Poljskoj već i u dijaspori gde se za glasanje prijavilo preko 600.000 Poljaka sa pravom glasa, što je dva puta više nego pre četiri godine.

Prema navodima, izlaznost je dostigla rekordnih 72,9 odsto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here