epa/ZACH GIBSON
Duda ostaje predsednik Poljske?

Izlazne ankete po završetku današnjeg drugog kruga predsedničkih izbora u Poljskoj, pokazuju da aktuelni šef države Andžej Duda ima minimalnu prednost u odnosu na protivkandidata Rafala Tržaskovskog.

Prema izlaznom istraživanju Ipsosa, Duda je dobio 50,4 posto glasova, a Tržaskovski 49,6, ali je pitanje pobednika neizvesno, jer se u ovakvim anketama margina moguće greške kreće u okviru dva posto.

Ponovni izbor Dude, saveznika vladajućih nacionalista stranke Zakona i pravde (PiS), presudan je ako vlada želi da u potpunosti sprovede svoj konzervativni plan, uključujući pravosudne reforme za koje Evropska unija smatra da nisu demokratske.

Dudin izazivač, liberalni gradonačelnik Varšave Rafal Tržaskovski, obećao je da će popraviti odnose Poljske sa Evropom i upotrebiti predsedničku snagu veta da odustane od bilo kojeg zakonodavstva koje bi podbacilo vladavinu zakona.

– Sve što nam treba je da prebrojimo glasove. Noć će biti napeta, ali siguran sam da ćemo, kad se prebroje svi glasovi, pobediti – rekao je Tržaskovski pristalicama u parku ispred starog grada Varšave.

Delimični zvanični rezultati očekuju se sutra.

Duda, pobožni vernik, predstavlja se kao branilac katoličkih vrednosti i vladinih izdašnih socijalnih programa koji su mnogima preobrazili život, posebno u siromašnijim ruralnim delovima zemlje.

Duda je podržavao velike infrastrukturne projekte za koje kaže da će stvoriti radna mesta i poboljšati autonomiju i međunarodni položaj zemlje.

1 KOMENTAR

  1. Ipak izgleda da vise Poljaka u provinciji nego u gradovima. Zapadna Poljska pokusava da spasi zemlju, ali mnogo je zavedenih i zaludjenih.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime