Kosovo online
KONAČNO NA SLOBODI: Miljan Adžić

“Zagrlili smo se i plakali celu noć. Moja porodica mi je bila i glavni motiv da izdržim tri meseca provedena u zatvorskoj ćeliji. O njima sam razmišljao 24 časa dnevno.” Ovako, u razgovoru za “Vesti” priča Miljan Adžić (30), mladić iz Zvečana, koji je posle tri meseca provedenih u pritvoru, u ponedeljak pušten na slobodu.

– Razumite me što ću pričati konfuzno, ali još su mi pomešana osećanja. Ali, kako može da se oseća čovek koga na vratima stana dočekaju okice njegove dece. Petra ima samo godinu dana, a Damjan je godinu stariji. Možete zamisliti moju sreću kad sam ih posle svega ugledao i kada su me zagrlili. Supruga i ja smo se samo pogledali i istovremeno zaplakali od sreće. Prigrlili smo naše anđelčiće željni da taj trenutak nikada ne prođe – emotivno priča ovaj mladić koji je uhapšen 9. decembra na administrativnom prelazu Jarinje kad se sa suprugom i maloletnim detetom vraćao iz centralne Srbije.

Njegovo, ali i hapšenje dvojice policajaca bili su povod da se Srbi sa severa Kosova dignu na ustanak i blokiraju magistralni pravac od Jarinja do Mitrovice.

Blokade na najvažnijim magistralnim putevima trajale su sve dok nisu dobijene garancije da će uhapšeni Srbi biti pušteni da se brane sa slobode.

Najpre je pušten policajac Dejan Pantić, a očekuje se da ta odluka bude primenjena i za poslednjeg uhapšenog Slađana Trajkovića.

– Ništa o tome nisam znao jer sam bio u zatvoru u Podujevu. Ali, u zatvoru su prema meni bili korektni i imao sam adekvatan tretman. Stalno sam mislio na svoju decu, na suprugu, na roditelje. To mi je i pomoglo da izdržim – priča ovaj mladić koji kaže da je zahvalan svima koji su se angažovali da se nađe na slobodi.

– Veliku zahvalnost dugujem državi Srbiji koja je ne samo dala garancije da budem pušten, već je od početka činila sve da se moja porodica ne oseti zaboravljeno. Stalno su zvali, pitali kako i šta mogu da pomognu. Ali, veliku zahvalnost dugujem i svoj mojoj porodici i prijateljima. Imam dosta drugara u dijaspori, na sve četiri strane sveta. Bili su u stalnom kontaktu sa mojoj suprugom Katarinom i nudili svaku pomoć. Ogromno hvala svima – ističe Adžić.

Jemstvo

Adžićev advokat Miloš Delević (na slici), rekao je da je uz garancije Srbije, uplaćeno i jemstvo od 20 hiljada evra.

– Porodica i njegovi prijatelji su sakupili taj novac i u slučaju da bude oslobođen, čitav iznos će im biti vraćen. Adžić do sada nije saslušan i u njegovom slučaju tužilaštvo nema svedoka. Tereti se za napad na službeno lice tokom protesta Srba oktobra 2021. godine – objašnjava ovaj advokat.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je prošle nedelje dostavila misiji Euleksa na Kosovu garancije Vlade Srbije kojima se traži da se uhapšenim Srbima, Miljanu Adžiću i Slađanu Trajkoviću, omogući da se do okončanja postupka brane za slobode.