Tanjug
Bakir Izetbegović

Bakir Izetbegović, predsednik SDA i zamenik predsedavajućeg Doma naroda u BiH, podneo je apelaciju Ustavnom sudu BiH kojim traži ispitivanje ustavnosti Pravila službe Oružanih snaga BiH, kojim se ne dozvoljava nošenje brade i hidžaba.

Ustavni sud BiH objavio je dnevni red za sednicu koja će biti održana 2. i 3. decembra ove godine, a na dnevnom redu će se, između ostalog, nađi i tačke kao što su spor Republike Srpske i BiH u vezi sa koncesijom za hidroelektranu Buk Bijela, u kojoj većinu vlasništva ima Srbija, inicijativa da Ustavni sud pokrene proceduru utvrđivanja sposobnosti Milorada Dodika za obavljanje funkcije, ali i Izetbegovićeva apelacija u vezi sa Pravilom službe OS BiH.

Lider SDA zahtev za ocenu ustavnosti uputio je nakon što je Sud BiH odbacio tužbu pripadnice OS BiH Emele Mujanović protiv Ministarstva odbrane, koja je smatrala da je diskriminisana zato što joj nije dozvoljeno da nosi hidžab. Pored Mujanovićeve, sudovi su odbacili i tužbe nekoliko muških pripadnika OS BiH koji su tražili da im se omogući nošenje brade, prenose mediji u BiH.

I Ministarstvo odbrane BiH odbacilo je navode iz Izetbegovićeve apelacije navodeći da Pravila službe kažu kako „vojna lica moraju uvek biti uredno odevena, obrijana i podšišana“, kao i da „žene, vojna lica moraju kosu uredno održavati da im ne smeta pri izvođenju obuke, nošenju zaštitne maske, šlema i druge opreme, odnosno prilikom obavljanja dužnosti“.

„Upotreba zaštitne opreme koja nužno uslovljava obrijano lice ne ostavlja prostor za udovoljavanje zahtevu pojedinaca da nose bradu“, navodi se u odgovoru.

Komentarišući Izetbegovićevu apelaciju, zamenica predsedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je da je ona „najbolji dokaz kakvu državu Izetbegović zagovara“.

Prema njenim rečima, muslimanska država kako je zamišlja Izetbegović trebalo bi da omogući nošenje hidžaba i brade u OS BiH kako to nalažu verski običaji islamskih zemalja.
Majkićeva je, u izjavi za Srnu, istakla da Izetbegović računa da će mu njegova dva člana SDA u Ustavnom sudu BiH i tri sudije stranca omogućiti da se „u ime poštovanja ljudskih prava vernika islamske veroispovesti“ u kasarnama OS BiH ubuduće susreću vojnici sa bradom ili pripadnice OS BiH sa hidžabom.

– Kakav bi to utisak proizvelo na pripadnike druga dva naroda u OS BiH, nije teško zamisliti – navela je.

Majkićeva kaže da se očekuje da će se o „ovim opasnim namerama Izetbegovića izjasniti i reagovati i predstavnici međunarodne zajednice koji ovih dana vode intenzivne pregovore sa njim pokušavajući da ga privole na kompromis bez koga nema ni BiH“.

– Verujem da će možda ovom porukom shvatiti da problemi u BiH ne leže u Republici Srpskoj, Miloradu Dodiku i SNSD-u, nego u ovakvim namerama Izetbegovića koje nemaju nikakvog opravdanja – navela je Majkićeva, preneo je Tanjug.

5 COMMENTS

  1. Ovo ce dobro da dodje za Dodika.Sada ce Dodik da nas brani od Bakira.Stalno ista i rezija i glumci jedan te isti film se vrti vec 20 godina.

  2. “Složna braća”… Dodik nije lutrija,a drugi nemaju petlju da vode manevarske, taktičke utakmice. Dodik je doktorirao, kakav je takav je, ne treba tražiti preko prije pogaču.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here