EPA/Koča Sulejmanović
Bakir Izebegović

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) i potpredsednik Doma naroda parlamenta BiH Bakir Izetbegović izjavio je da jermenska strana snosi punu odgovornost za izbijanje sukoba u Azerbejdžanu, čime je direktno podržao Azerbejdžan u sukobu u regiji Nagorno Karabah.

– Duboko smo zabrinuti zbog situacije u Azerbejdžanu posle artiljerijskih napada jermenskih snaga. Po međunarodnom pravu regija Nagorno Karabah pripada teritoriji Azerbejdžana, te objavljivanje rata od Jermenije predstavlja ponovnu vojnu agresiju koja se ne sme tolerisati, naročito nakon što je meta jermenskih napada bilo i civilno stanovništvo – rekao je Izetbegović.

Prema njegovim rečima, scene iz Azerbejdžana „po svemu podsećaju na iskustvo Bosne i Hercegovine, kada je ta zemlja bila izložena brutalnoj vojnoj agresiji s ciljem proterivanja stanovništva i komadanja njene teritorije“.

– Azerbejdžan ima puno pravo da brani svoj teritorijalni integritet, kao i obavezu da ne dopusti ponavljanje masovnih zločina nad svojim civilnim stanovništvom, koje su tokom 1990-ih izvršile jermenske snage, proteravši brojne izbeglice i sprečivši ih kasnije da se vrate svojim domovima – ocenio je Izetbegović.

On je dodao da je međunarodna zajednica, a pre svega OEBS, dužna da reaguje na osnovu rezolucija Saveta bezbednosti UN, kojima je, kako je naveo, „jasno naloženo povlačenje okupatorskih jermenskih snaga s teritorije Azerbejdžana“.

Izetbegović smatra da svako ohrabrivanje jermenskih „nelegalnih postupaka, kroz neodlučan ili neutralan stav međunarodne zajednice, ide u prilog daljoj eskalaciji sukoba“.

– Zato je važno da se precizno i odlučno pruži podrška vlastima Azerbejdžana po ovom pitanju – zaključio je lider SDA.

1 KOMENTAR

  1. Osovina radi….pretpostavljam da je podrzao pretvaranje Sv. Sofije u dzamiju…da je podrzao Turke na okupiranom delu Kipra…da je podrzao Turski napad na Kurde…sukob sa Grcima….tako to ide….a dokle ce,e to cemo da vidimo.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime