youtube.com/ N1
Bakir Izetbegović

Iz Bakira Izetbegovića  govori mržnja, izazvana viševekovnim kompleksima konvertitstva i izdaje, koju su Izetbegovići počinili kada su napustili pravoslavlje kako bi sačuvali imovinu, poručio je Milorad Dodik, reagujući na izjavu lidera Stranke demokratske akcije da su “Srbi loš narod”, zbog koje se bura još ne stišava, jer se ne pamti da je posle sloma nacizma neko izrekao tako sramnu diskvalifikaciju za ceo narod.

– Čestitam Izetbegoviću na iskrenosti koju je konačno pokazao i otkrio kakvi Srbi su prihvatljivi za njega i SDA. To su samo oni koji su podobni i spremni da služe bošnjačkim interesima. Ja ne mislim da je bošnjački narod loš. Naprotiv, dobar su i pomalo nesrećan narod. Nije mi palo na pamet da o narodu sudim na osnovu Bakira Izetbegovića i nekih njegovih prethodnika, koji su zarobljeni u viševekovnoj mržnji prema Srbima i svemu što je srpsko – rekao je srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH.

On je istakao da mu nije jasan mazohizam koji lider SDA ispoljava, ne dozvoljavajući tim istim, kako kaže, lošim Srbima da napuste BiH.

– Ako Izetbegović ima nameru da mu ostavimo zemlju i kuće, a da svi kolektivno odemo odavde, taj film neće gledati. To se neće dogoditi, jer sve svoje nosićemo sa sobom – svoje kuće, zemlju i Republiku Srpsku – poručio je Dodik.

Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić smatra da Izetbegović promoviše zastrašujuću ideologiju.

– Ova izjava predstavlja čisti fašizam. Poznato je da je fašistička ideologija targetirala narode, pa ih posle uništavala i ubijala, praveći koncentracione logore poput Jasenovca – upozorio je Stevandić.

Perica Bundalo, šef Kluba poslanika PDP-a u skupštini RS, uvredu lidera SDA doživljava kao “još jednu glupost”, koja podiže tenzije na političkom planu i ne doprinosi pomirenju u BiH.

Da se Izetbegovićevom i sličnim porukama podriva pomirenje i stabilnost u regionu smatra i Ivica Dačić.

– Izetbegovićeva izjava pokazuje da postoje ljudi kojima je prošlost jedina budućnost i koji bi izgubili na aktuelnosti kada ne bi pričali na taj način. Najlakše je uzvratiti istom merom, ali mi smo u Srbiji razgovarali o političkim prioritetima i baš je predsednik Vučić insistirao da ne odgovaramo na svakodnevne optužbe, jer Srbiji ne odgovara da dođe do političkog haosa u regionu, već joj odgovara regionalna stabilnost – poručio je predsednik Skupštine Srbije.

Kakav deda, takav i unuk

Aleksandar Vulin, srpski ministar unutrašnjih poslova i lider Pokreta socijalista, podsetio je da su teorije o dobrim i lošim narodima na Balkanu izgovarali Hitlerovi gaulajteri.

– Zato nije ni čudo što Bakir Izetbegović, unuk vojnika SS handžar divizije, i ne zna ništa drugo da misli i kaže. Male ljude nosi velika mržnja i niko ne može da načini tako veliko zlo kao mali čovek. Što bude više Bakira, to će biti manje Bosne – poručio je Vulin.