EPA/Fehim Demir
Bakir Izetbegović

Lider bošnjačke Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je danas u Mostaru da su sankcije prema srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku tek počele, zbog, kako je naveo, njegovog “siledžijskog ponašanja”.

– Sankcije su krenule. Ovo je tek početak i ovo nije ni izbliza dovoljno. Jedno ovakvo siledžijsko ponašanje Milorada Dodika traži puno odlučnije i puno efikasnije sankcije. Sasvim sigurno će se one pojačavati – rekao je Izetbegović u Mostaru, posle sinoćnjeg susreta sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

On je u Mostaru posetio županijski i gradski ogranak svoje stranke. Došao je, kako je rekao, da im ispriča kako je protekao susret s Plenkovićem s obzirom na “ono što radi Milorad Dodik”.

– Ovo što sada gledamo jako podseća na stvari od pre 30 godina kada je jedna struktura bosanskih Srba smatrala da ima pravo da donosi odluke u ime svih, da jednostavno ignoriše to da i drugi imaju pravo, nasilje nad pravima drugih nasilje nad istinom, nasilje nad ustavom, zakonima. Sve u svemu, nastavak jednostranog nasilja koje ne može dobro završiti – rekao je Izetbegović.

Dodao je da treba popraviti odnose sa Hrvatima u BiH, ali i sa Hrvatskom.

– Imperativ je popravljati odnose Hrvata i Bošnjaka, bez obzira šta se desilo i šta ste vi u Hercegovini najbolnije osetili, kao i odnose Hrvatske i BiH. Poseban ću trud uložiti u tom smeru – rekao je.

Izetbegović kaže da je “Plenković vrlo dobar sagovornik” i “da je bilo više komunikacije i da smo ranije izlazili s nekim kontraargumentima ne bi imali sada jednostranu sliku u Hrvatskoj”.

– Videli ste šta je Milanović izjavio – da su Bošnjaci zlostavljači nad Hrvatima u BiH. Juče sam Plenkoviću iznio podatke o strukturi vlasti u BiH i Federaciji. Hrvati su isfrustrirani s jednom pozicijom – članom Predsedništva (Željkom Komšićem). Ali na barem stotinu pozicija, ministarskim, direktorskim, šefova upravnih odbora, Hrvati u BiH imaju preko onoga što im Ustav garantuje – rekao je Izetbegović.

Dodao je da te stvari treba završiti, i da priče o “ugrožavanju Hrvata” time padaju u vodu.
Rekao je i da Bošnjaci nikada nisu bili protiv izgradnje Pelješkog mosta, samo su, kako je naveo, tražili pravo na pristup otvorenom moru.

– Učiniću sve da se jedno neprirodno stanje, gde smo mi ponovo pokvarili odnose sa Hrvatima, ili Hrvatska sa nama, da se ta stvar popravi jer to je jako štetno i za BiH i za Hrvatsku – rekao je Izetbegović.

5 COMMENTS

  1. Sta je babi milo to joj se i snilo, bolesnik, a i hrvati, bili obicna go na ako mu veruju, meni je jedan hrvat iz bosne ispricao da musluman na koga sedis misli isto sto i onaj za stolom, jel istina, neznam, ja sam Vla, zivim sa srbima

  2. Nije mi jasno zasto ovi Pravoslavni muslimani imaju stalno ovu zastavu pored zastave Turske onu plavo-zutu to je reklama za VARTA Baterije

  3. ovog coveka zaista ne podnosimmnogo je umno zakrzljala osoba verujem da ima medu bosnjacima umno mnogo napredniji ljidi

  4. Medjutim da se to sve moze da izmakne kontroli i da zaista izbije rat to Dodika i Bakira ne interesuje jer oni imaju dosta spremnih ljudi da jadni narod mobilisu i posalju u rat.Zato malo je onih u Banja luci koji su na obiljezavanju dana Republike Srpske biti poslati na ratiste.Takodje ovi u Buzinu sto paradiraju uz povik Alahu Ekber i ratne zastave malo i njih ce ici u rat nego ce mobilisati i slati one koji danas cute i u strahu sve to prate.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here