pixabay.com

Republika Srpska ne želi rat, poručio je danas srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

On je najavio formiranje pregovaračkog tima za razgovore s predstavnicima druga dva naroda u BiH.

Dodik je, nakon sastanka vladajuće koalicije u Republici Srpskoj na Kozari, izjavio da je cilj razgovora da se nađe uravnoteženo rešenje kojim bi bili zadovoljni svi – i entiteti i konstitutivni narodi.

– To je naš odgovor na pozive na rat iz Federacije BiH – rekao je Dodik nakon što je lider bošnjačke SDA Bakir Izetbegovih izjavio da ne može reći da neće biti rata i da bi radije umro nego dopustio da, kako je rekao, “genocidaši” zavladaju delom BiH.

Dodik je nazvao “retorikom gubitnika” izjave Izetbegovića i druga dva člana Predsedništva BIH Šefika Džaferovića i Željka Komšića, u kojima se spominje rat, dodaju banjalučke “Nezavisne novine”.

– Ne želimo ratovati, naša opcija je mir. Dajte da razgovaramo o Dejtonu, Ustavu, i to bez stranaca, i da taj dogovor poštujemo. Ne želimo nikakvo pozivanje na nasilje ili nametanje nekih problema – poručio je Dodik.

Izetbegović je ranije danas, u intervjuu za sarajevski Kanal O, izjavio da bi “radije umro” nego da, kako je naveo, “genocidaši” zavladaju delom BiH i poručio da je spreman da povede ljude, ako do ratnih sukoba dođe.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime