EPA/JESSICA TAYLOR/UK PARLIAMENT
Boris Džonson se obraća Britanskom parlamentu

Poslanici Britanskog parlamenta podržali su predloženi zakon kojim se blokira Bregzit bez dogovora sa Evropskom unijom. Za usvajanje zakona u celini glasalo je 327 poslanika, a 299 bilo je protiv. U četvrtak će o zakonu raspravljati Dom lordova. Boris Džonson otvorio debatu o raspisivanju vanrednih izbora za 15. oktobar.

Britanski poslanici su usvojili predloženi zakon koji blokira neuređen izlazak Velike Britanije iz EU 31. oktobra.

Donji dom je sa 327 glasova “za” i 299 “protiv” glasao za zakon koji Džonsona obavezuje da od EU zatraži produženje roka za Bregzit do 31. januara 2020. godine, osim ako parlament ne odobri novi sporazum ili ako do 19. oktobra ne glasa za izlazak bez dogovora s Unijom.

Premijer Boris Džonson je, zauzvrat, otvorio raspravu o predlogu da vanredni izbori budu raspisani za 15. oktobar.

Zakon koji je usvojio Donji dom biće poslat na odlučivanje u Dom lordova.

Niko se ne usuđuje da proceni kako će ta debata proteći, ali nije isključeno da to potraje narednih nekoliko dana. Naime, zagovornici Bregzita u Domu lordova pripremili su više od 100 amandmana u nameri da opstruišu usvajanje zakona.

Ukoliko Dom lordova usvoji neke amandmane na predloženi zakon, o njima će morati da odlučuju i poslanici Donjeg doma.

Tek kada prođe sve faze glasanja, predloženi zakon može da dobije kraljičino odobrenje i konačno bude proglašen zakonom.

Džonson je juče pretrpeo veliki poraz u parlamentu pošto su pobunjenici među njegovim torijevcima i opozicioni poslanici glasali za preuzimanje kontrole nad izlaskom Velike Britanije iz Evropske unije.

Britanski premijer, koji se zalagao za izlazak zemlje iz EU 31. oktobra sa ili bez sporazuma, odmah je najavio da će raspisati vanredne izbore 15. oktobra, prenosi AP.

Rekao je da su izbori jedini način da se izađe iz novonastale krize, ako ga poslanici primoraju da zatraži odlaganje Bregzita.

Iz vladajuće Konzervativne partije izbačen je 21 poslanik koji je glasao za pokretanje postupka za usvajanje zakona kojim bi se sprečio izlazak Velike Britanije iz EU bez dogovora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here