Tanjug/AP
Vladimir Zelenski

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je, izgleda, zaboravio predizborno obećanje da se neće kandidovati za drugi mandat, piše nemački dnevni list “Velt”.

Kako se navodi u članku, “u okruženju Zelenskog vlada nemir” zbog sukoba sa glavnokomandujućim Oružanih snaga Ukrajine Valerijem Zalužnim i gradonačelnikom Kijeva Vitalijem Kličkom. Takođe se navodi da predsednik i parlamentarna opozicija naginju ka odlaganju izbora zbog ratnog stanja u zemlji.

“Ali Zelenski je rekao da će se kandidovati na izborima – ako se oni održe. Izgleda da je zaboravio na obećanje koje je dao tokom predizborne kampanje 2019. godine da će obavljati dužnost predsednika samo jedan mandat”, navodi se u članku.

Iako se navodi da je, prema anketama, Zelenski najpopularniji političar, autor članka smatra da je to samo pola istine jer njegov rejting pada.

Takođe se konstatuje da Zelenski “teško da će ući u istoriju kao arhitekta bezuslovne pobede” nad Rusijom. Imaće malo podsticaja za pregovore što će, po mišljenju autora članka, rezultirati učvršćivanjem statusa kvo prema kojem će teritorije ostati pod ruskom kontrolom.

“Izgleda da je ostanak na dužnosti predsednika što je moguće duže opcija koja će najviše pomoći Zelenskom sa stanovišta političke moći. Sa ili bez izbora”, zaključuje se u tekstu.

Predsednički izbori u Ukrajini trebalo je da se održe u proleće 2024. godine. Međutim, vlasti u zemlji produžile su ratno stanje i opštu mobilizaciju, pa se izbori neće održati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here