EPA/Pavlo Palamarchuk
Foto: Ilustracija

Izgradnja gasovoda „Severni tok 2“ moći će da se nastavi 3. avgusta,. Kako su objasnili u Danskoj energetskoj agenciji (DEA) tada ističe rok za žalbu na novu odluku Danske, a radovi mogu da budu nastavljeni čak i u slučaju da žalba bude podneta.

Kako navode u agenciji, potencijalna žalba, koja bi bila podneta Danskom apelacionom savetu za energetska pitanja, neće moći da odmah obustavi aktivnosti, osim ukoliko Savet ne donese drugačiju odluku.

Danska energetska agencija dala je početkom jula dozvolu kompaniji „Nord Strim 2“ da završi izgradnju „Severnog toka 2“ u svojim vodama.

Sada kompanija može da u realizaciji projekta koristi ne samo brodove sa dinamičkim sistemom pozicioniranja, već i sa sidrenjem, jer trasa na kojoj treba da se završi gasovod prolazi izvan rizične zone kontakta sa hemijskim oružjem zakopanim na dnu Baltičkog mora.

Kako je tada rečeno, polaganje cevi moći će da se nastavi najranije od 3. avgusta, kada se završava rok za žalbu na ovu odluku.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Podsetimo,američki Stejt department uključio je „Severni tok 2“ i „Turski tok“ u projekte kojima mogu biti uvedene sankcije. Prema rečima američkog državnog sekretara Majka Pompea, projektima će biti uvedene ograničavajuće mere koje su predviđene zakonom „O borbi protiv američkih protivnika putem sankcija“ (CAATSA).

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime