wikipedia.org
Sandro Botičeli

Slika Sandra Botičelija za koju se verovalo da je zaboravljena više od 50 godina nakon što je nestala iz italijanskog državnog registra, pronađena je u porodičnoj kući u blizini Napulja.

Umetničko delo, koje datira iz 15. veka i za koje se veruje da vredi oko 100 miliona evra, prvobitno je bilo smešteno u crkvi u gradu Santa Marija la Karita, pre nego što je povereno lokalnoj porodici koja ga je generacijama čuvala u privatnoj rezidenciji.

Iz nepoznatih razloga, jedna od poslednjih slika italijanskog renesansnog majstora, najpoznatijeg po delima “Rođenje Venere” i “Proleće”, tada je nestala iz državnog registra, pa se verovalo da je potpuno izgubljena, prenosi Gardijan.

Slika je u lošem stanju, sa brojnim abrazijama i hromatskim izmenama izazvanim oksidacijom lakova.

Platno će sada biti podvrgnuto opsežnim restauratorskim radovima u nadi da će konačno moći da se vidi u javnosti.

Masimilijano Kroče iz komande karabinjera za zaštitu kulturnog nasleđa Napulja rekao je da su vlasti poslednji put pregledale privatnu rezidenciju u kojoj je čuvana Botičelijeva slika pre više od 50 godina.

“Od tada je, neobjašnjivo, vlast na nju zaboravila. Nakon istraživanja koje radove treba proveriti, shvatili smo da se Botičelijeva slika nalazi u privatnoj kući više od 50 godina”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, karabinjeri istražuju da li slika zaista pripada porodici koja je čuvala više od jednog veka.

“Ako utvrdimo da porodica koja je posedovala sliku nije imala pravo da je zadrži, onda će ona preći u ruke države. U suprotnom, mogla bi da ostane vlasništvo porodice, ali da bude izložen u muzeju zbog veće bezbednosti”, objasnio je Kroče.

Naveo je da slika ove vrste, uprkos tome što je uvrštena u dela italijanske države od javnog interesa, može biti u vlasništvu pojedinca sve dok on može da garantuje njenu bezbednost, očuvanje i negu.

Istoričar umetnosti Pepe Di Masa rekao je da je pronađena slika jedno od Botičelijevih omiljenih dela jer je Madona koju prikazuje inspirisana Simonetom Kataneo Vespuči, umetnikovom muzom i ljubavnicom, koja je umrla u 23. godini.

Botičeli je sliku poklonio papi Sikstu IV, koji ju je potom predao maloj seoskoj crkvi Santa Marija dele Gracie, u opštini Santa Marija la Karita u Napulju.

Papi je u to vreme nedostajalo novca, pa je sliku poklonio crkvi da bi stekao naklonost porodici Mediči, koja je kupila imanje u napuljskom selu da bi se bavila vinogradarstvom.

Mala Botičelijeva slika pod nazivom Mladić koji drži okruglu sliku iz 1475. godine, koja prikazuje plemića koji drži okruglu sliku sveca, prodata je 2021. u Sotbiju u Njujorku za 92,2 miliona dolara, što je rekordna prodaja na aukciji nekog dela tog renesansnog majstora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here