commons.wikimedia
Peter Paul Rubens

Crtež flamanskog baroknog slikara Petera Paula Rubensa, kojem se vremenom izgubio trag, prodat je jednom belgijskom kolekcionaru za 1,3 miliona evra na aukciji u Lilu, saopštila je danas kuća Mersije na severu Francuske.

Delo, koje predstavlja Svetu Margaretu u crveno beloj haljini koja u ruci drži krst i pritiska zmaja, datira iz 1620. godine.

“U pitanju je crtež koji je kasnije služio kao model za monumentalne slike na tavanici jezuitske crkve u Antverpenu”, rekao je predstavnik aukcijske kuće.

Rubens je 1620. godine dobio narudžbinu da naslika 39 platna četiri metra visine za crkvu, koja je postala jedna od najvećih crkava u belgijskoj oblasti Flandriji.

Umetnik (1577-1640) je slikao razne teme, od religije, istorije, klasične mitologije, scena lova, portreta do ilustracija za knjige i dizajna tapiserija.

Bio je plodan slikar i procenjuje se da je napravio oko 3.000 slika. Smatra da je on bio jedan od retkih umetnika koji je još za života imao uticaja na druge umetnike. Njegovi učenici su bili Jakob Jordans i Antonis van Dajk.

Izvor:
Vestionline

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here