YT Printscreen

Izložba posvećena glumcu Miji Aleksiću povodom sto godina od njegovog rođenja biće otvorena 13. novembra (12:00) u Jugoslovenskoj kinoteci, najavili su organizatori.

Na izložbi autora Bobana Stefanovića posetioci će moći da vide u prizemlju zgrade Kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici filmske postere, izbor fotografija i informacije o značajnim momentima u dugoj i plodnoj karijeri Aleksića (1923-1995), kaže se u saopštenju.

Kako je najavljeno, u atrijumu Kinoteke biće predstavljeni Aleksićevi portreti velikih formata u različitim ulogama, kao i nagrade koje je osvojio za filmsko i televizijsko stvaralaštvo.

“Nagrade i lični predmeti koje je Kinoteka dobila od porodice Aleksić zauzeće u toku naredne godine svoje mesto u okviru Legata Mije Aleksića, u sklopu legata i drugih velikana srpskog filma koji su deo stalne postavke Kinoteke ‘Naš muzej filma’”, kaže se u saopštenju.

Izložbu organizuje Jugoslovenska kinoteka u saradnji s Kulturnim centrom “Mija Aleksić” u Gornjem Milanovcu, gde je postavka bila predstavljena 26. septembra.

Aleksić je bio jedan od najpopularnijih komičara i glumaca u Jugoslaviji, a ostvario je brojne zapažene uloge, između ostalog, u filmovima “Na mesto, građanine Pokorni (1964), “Skupljači perja” (1967), “Maratonci trče poćasni krug” (1982) i “Varljivo leto ’68” (1984).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here