pixabay.com
Foto. Ilustracija

Očekuje se da će egiptomanija uzeti maha u Londonu kada najveca zbirka blaga iz grobnice egipatskog dečaka faraona Tutankamona poslednji put krene na turneju.

Tarek El Avadi, egiptolog i kustos izložbe u galeriji Satći, rekao je za Sky News “da svi u svetu znaju za Tutankamona”, a ova “jedinstvena izložba” biće proslava 100. godišnjice od otkrića grobnice.

El Avadi je poslednjih 25 godina proučavao dečaka kralja i kaže da postoji mnogo razloga za neprestanu fascinaciju.

“Kao prva fascinanatna činjenice je priča o samom otkriću i količini blaga pronađenog u najmanjoj grobnici u dolini kraljeva. Ovo je jedina netaknuta kraljevska grobnica pronađena iz doba novog kraljevstva – rekao je on za Sky News.

Legenda o zlatnom faraonu opčinjava ljude širom sveta otkad su njegovu grobnicu 1922. otkrili arheolog Hauard Karter i lord Karnarvon.

El Avadi je rekao za Sky News da je ovaj neverovatan arheološki pronalazak “zarobio srca ljudi širom sveta”.

“Kad je Karter pronašao grobnicu, svima je otvorio mogućnosti – ne samo za egiptologe – nego je otvorio prozor kroz koji se može pogledati u veličanstveni svet faraona”, kazao je on.

Tutankamon je umro u 19. godini, na presto je došao sa samo devet godina i sahranjen je s najneobičnijim artefaktima koji su mu trebali pomoći u zagrobnom životu.

Decenijama služi kao inspiracija za sve, od arhitekture do umetnosti i dizajna, a slika kralja prožimala je pop kulturu u celom svetu, prenosi Klix.ba.

Tutankamon je prvi put stigao u London 1970-ih, a rekordan broj od preko 1,5 milion posetilaca otišli su u Britanski muzej da ga vide.

Džonatan Holms, umetnički kritičar i pisac, za The Telegraph, predviđa da će i ovog puta biti slično uzbuđenje.

“To se čini jedinstvenom prilikom, posebno za globalnu publiku, da vide ove artefakte pre nego što zauvek odu kući u Egipat. Ovo je poslednja turneja – kazao je on.

Izložba pod nazivom Tutankamon – Blago zlatnog faraona otvara se u subotu u galeriji Saatći i trajaće do 3. maja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here