pks.rs

Na inicijativu Privredne komore Srbije već početkom naredne nedelje biće održan sastanak predstavnika prevoznika i nadležnog Ministarstva za saobraćaj kako bi se zajednički došlo do modela za izmene zakona i pravilnika koje će omogućiti vanredno usaglašavanje redova vožnje na novoizgrađenim deonicama puteva, uključujući i autoput “Miloš Veliki”, najavila je Milica Dubljević, sekretar Udruženja za saobraćaj Privredne komore Srbije.

Takođe, iako redovno godišnje usaglašavanje predloga redova vožnje po zakonu počinje u martu, Privredna komora je, po rečima Dubljević, već krenula u posao ažuriranja Daljinara – podzakonskog akta kojim se utvrđuju kilometraža i minimalna vremena vožnje između autobuskih stanica, što je osnova za izradu predloga novog reda vožnje.

Ovaj posao, objašnjava, podrazumeva i snimanje novootvorenih deonica autoputeva, ali i ostalih relacija i to na inicijativu samih prevoznika. Dubljević napominje i da je prvi zahtev prevoznika za snimanje trase novog autoputa stigao juče u PKS.

Inače, autobuski prevoznici i po sada važećem, odnosno registrovanom, redu vožnje, kako objašnjavaju u PKS, mogu da koriste novootvoreni autoput, pod uslovom da se obrate Ministarstvu za izmenu reda vožnje, brisanjem  stanica i stajališta koja nisu na trasi novog autoputa.

Oni koji imaju direktne linije sami biraju koju će trasu koristiti.

Međutim, do novog usaglašavanja, redovnog ili vanrednog, ni jedni ni drugi, neće moći da menjaju utvrđena dolazna i polazna vremena, što im realno predstavlja problem. Problem će biti utoliko veći nakon otvaranja deonice Surčin – Obrenovac krajem godine što će dodatno skratiti vreme putovanja i povećati odstupanja u odnosu na sadašnju satnicu dolaska i polaska sa pojedinih odredišta.

U PKS ukazuju da je stoga važno – i da je to zajednički stav i nadležnih i privrede – da se nađe način za što hitnije izmene zakonska regulative i stvore uslovi za vanredno usaglašavanje redova vožnje i korišćenje autoputa predviđenom brzinom.

Kako do izmena zakonske regulative koje će omogućiti vanredno usaglašavanje, Privredna komora Srbije na predlog prevoznika može samo jednom godišnje, i to do 30. juna, da usaglasi i dostavi Ministarstvu na overu predlog redova vožnje, u resornom Udruženju za saobraćaj PKS veruju da će se u što kraćem roku doći do zakonskih rešenja koje će obezbediti korišćenje svih pogodnosti novoizgrađenih i budućih deonica autoputeva za privredu i građane.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here