Printscreen
Božidar Nikolić

U Beogradu je danas iznenada preminuo reditelj, snimatelj i direktor fotografije Božidar Nikolić.

Božidar Bota Nikolić rođen u Nikšiću 1. januara 1942 srpski je i jugoslovenski snimatelj i direktor fotografije.

Prvo je radio kao kamerman na televiziji tokom ’60-ih godina da bi krajem ’70-ih uplovio u filmske vode.

Sarađivao je sa rediteljima poput Lordana Zafranovića (Pad Italije), Vladimira Tadeja (Pakleni otok), Vatroslava Mimice (Posljednji podvig diverzanta Oblaka), Milivoja Miloševića (Drugarčine), Milana Jelića (Pazi šta radiš), Miše Radivojevića (Snovi, život, smrt Filipa Filipovića, Živeti kao sav normalan svet, Dečko koji obećava), Bore Draškovića (Život je lep), Dragoslava Lazića (Sekula i njegove žene); poznat je i po snimateljskom radu na kultnim filmovima Slobodana Šijana (Ko to tamo peva, Maratonci trče počasni krug). Reditelj je naslova Balkanski špijun, Tamna strana Sunca, Tri karte za Holivud, U ime oca i sina, Balkanska braća.

Za film Beštije je 1978. dobio na filmskom festivalu u Puli Zlatnu arenu za kameru i 1985. za film Život je lep. Sa Dušanom Kovačevićem je podelio Veliku Zlatnu arenu za režiju filma Balkanski špijun.

Godine 2015. u Bitolju na svetskom festivalu direktora fotografije i kamermana dobio je nagradu za životno delo ’Zlatna kamera 300’ za doprinos savremenoj svetskoj filmskoj umetnosti. Bio je u jednom periodu i član je Regulatornog tela za elektronske medije i a on je i počasni član Asocijacije srpskih snimatelja. Živeo je i radio u Beogradu.

Njegova kćerka je pop pevačica Jovana Nikolić Mišković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here