Pixabay.com

Dolar je u četvrtak oslabio u odnosu na većinu valuta i bio na putu da zabeleži najveći pad dva dana uzastopno u više od godinu dana.

Pad je usledio nakon što je američka centralna banka signalizirala da je spremna da smanji kamatne stope već narednog meseca.

Nagli pad dolara je iznenadio valutna tržišta i primorao neke hedž fondove, koji su povećali duge pozicije na dolaru pre odluke Federalnih rezervi o kamati, da se oslobadjaju američke valute.

Dolar je pao za 0,5 procenata u odnosu na korpu valuta, i dolarski indeks je iznosio 96,64 poena, kredhući se ka najvećem padu u dva dana zaredom od februara 2018. godine.

Dolar se takodje povukao za 0,5 procenata, na šestomesečni minimum od 107,47 prema japanskom jenu.

Američka valuta je bila pod dodatnim pritiskom pošto su prinosi na referentne 10-godišnje hartije Ministarstva finansija SAD-a pali na najniži nivo u dve godine.

Globalni pad prinosa na obveznice tokom noći podigao je očekivanja na svetskim berzama vezana za smanjenje kamatne stope, pri čemu se na valutnim tržištima procenjuje da će FED srezati kamate tri puta pre kraja ove godine i čak pet puta do sredine 2020.

Domaće medjubankarsko devizno tržište otvorilo se u četvrtak na nivou od 117,65/95. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan.

Obim zabeležen na medjubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 22,7 miliona evra po prosečnom kursu od 117,9194. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan. Tržište se zatvorilo na nivou od 117,65/95.

Obim na medjubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) iznosio je 5.486 miliona dinara na nivou od 1,85 do 1,90.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here