EPA-EFE
Anegret Kramp-Karenbauer

Anegret Kramp-Karenbauer, liderka Hrišćansko-demokratske unije kancelarke Angele Merkel i njena štićenica, neće se kandidatovati za kancelara na izborima sledeće godine u Nemačkoj, rekao je danas izvor iz CDU.

Ona je najavila i da će se povući sa mesta lidera demohrišćana.

Ovaj izvor je rekao da Merkelova želi da Kramp-Karenbauerova ostane ministar, prenosi Rojters. Ona je trenutno na funkciji ministarke odbrane.

Anegret Kramp-Karenbauer je bila u centru političkog skandala zbog kog je za vikend sazvan i hitan sastanak vladajuće koalicije, kojim je predsedavala nemačka kancelarka Angela Merkel, nakon što je u pokrajini Tiringiji prvi put izabran premijer uz pomoć desničarske partije Alternativa za Nemačku.

Bivši vicekancelar i lider SPD Zigmar Gabrijel ocenio je da odustajanje Kramp-Karenbauer od kancelarske kandidature i povlačenje sa čela CDU, pokazuje da su demohrišćani u krizi koja može dovesti do kraja vladajuće koalicije konzervativaca i socijaldemokrata.

– Povlačenje Kramp-Karenbauer je logična posledica toga što nije uspela da se nametne čak ni u pokrajinskom ogranku CDU u Tiringiji. Nijedan zamenik nije joj priskočio u pomoć – rekao je Gabrijel.

On je dodao da je sama kancelarka Merkel morala da rešava glavna pitanja pošto je u Tiringiji izabran premijer glasovima CDU, liberala, ali i desničarske AfD, prenosi Bild.

– Doživljavamo kraj druge velike narodne partije u Nemačkoj. Posle SPD više ni CDU ne uspeva da izdrži tenzije u stranci. Krila su se previše udaljila – rekao je on i dodao da očekuje prevremene izbore.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here