Tanjug/AP
Izbijanje virusa u Australiji

Od 31. decembra su u celoj Australiji na snazi novi propisi o obaveznoj izolaciji za osobe zaražene kovidom, kao i za bliske kontakte inficiranih.

Takođe, Nacionalni kabinet je redefinisao značenje termina “bliski kontakt”.

Koliko traje kućna izolacija?

Osobe koje su potvrđeno pozitivne na kovid sada treba da se izoluju sedam dana, počevši od dana kada su testirane PCR testom koji je imao pozitivan rezultat. Do sada je obavezna izolacija trajala deset dana.

Osoba koja je bila pozitivna, mora da šestog dana izolacije uradi kod kuće brzi antigenski test i ukoliko je rezultat negativan, može da napusti izolaciju sedmog dana.

Ko su bliski kontakti?

Od 31. decembra za bliski kontakt se smatraju samo oni koji žive u istom domaćinstvu sa zaraženom osobom ili su proveli više od četiri sata u društvu pozitivne osobe u kući, hotelu ili u nekoj od ustanova za negu.

Kontakt sa pozitivnom osobom u prodavnici, restoranu ili sličnom okruženju, ne smatra se za bliski kontakt.

Koliko traje izolacija za bliske kontakte?

Ukoliko osoba koja je bliski kontakt ima simptome bolesti, mora odmah da uradi PCR test i da se izoluje na sedam dana.

Ukoliko je osoba asimptomatična potrebno je da kod kuće uradi brzi antigenski test i samo ukoliko je rezultat pozitivan potrebno je uraditi PCR test i izolovati se na sedam dana.

Šta ako je RAT negativan?

Ukoliko je RAT test negativan, potrebno je ostati u izolaciji nedelju dana od dana kada je zaraženi član domaćinstva bio pozitivan na kovid, jer je moguće da se simptomi razviju i nešto kasnije.

Takođe, potrebno je ponoviti RAT test kod kuće šestog dana od prvog kontakta sa zaraženim. U slučaju da je RAT tada pozitivan, neophodan je PCR test i još sedam dana izolacije, što će period kućnog karantina produžiti na ukupno 14 dana.

Ukoliko ne ispunjavate nijedan od navedenih uslova nove definicije bliskog kontakta možete nastaviti s normalnim životom, izlaziti napolje, ići na plažu i imati bilo koje druge aktivnosti.

Nije potrebno da odlazite na punktove za PCR testiranje i da stojite u redu, navedeno je u objašnjenju Nacionalnog kabineta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here