pixabay.com
Foto: Ilustracija

Izraelska vojska je potvrdila da su njeni avioni bombardovali Hamasove položaje u Pojasu Gaze kao odgovor na zapaljive balone koji su lansirani iz ove palestinske enklave.

U ovom trenutku nema izveštaja o žrtvama ili pričinjenoj šteti u napadima, a prema saopštenju vojske, ciljevi udara su bila lansirna mesta i jedan od objekata koji pripada Hamasu, organizaciji koja upravlja Gazom, prenosi Rojters.
Izraelska vojska je navela i da su njeni vazdušni napadi odgovor na neprestana lansiranja zapaljivih balona iz Gaze u Izrael tokom celog jučerašnjeg dana.
Otkako je primirjem 21. maja okončano 11 dana borbi Izraela i Hamasa, Palestinci u Gazi sporadično lansiraju balone napunjene zapaljivim materijalom preko granice, što izaziva požare na poljima u Izraelu.

Palestinci poručuju da je cilj takvih napada da se izvrši pritisak na Izrael, kako bi ublažio ograničenja koja su na snazi u ovoj priobalnoj teritoriji, a koja su dodatno pooštrena tokom majskih sukoba. Lansiranje zapaljivih balona uglavnom je zaustavljeno nakon što je Izrael ublažio neka ograničenja u Gazi, ali su u petak oni ponovo lansirani i tom prilikom izazvali najmanje četiri požara u područjima u blizini granice sa Izraelom.
Požari na granici Gaze izbili su u petak u trenutku kada Izrael preko svoje severne granice već treći dan razmenjuje vatru sa libanskim Hezbolahom, i dok traju šire regionalne tenzije sa Iranom, preneo je Tanjug.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here