EPA/Valdrin Xhemaj
Kosovo i Metohija

Politički analitičar Dževad Galijašević kaže da je izraelsko priznanje Kosova ogromna politička greška i navodi da će od uticaja koje Turska i Iran budu ostvarile na druge muslimanske zemlje zavisti dalja povlačenja priznanja Kosova.

Galijašević je naglasio da je kroz priznavanje Kosova Izrael sam sebi oduzeo argumentaciju kada je u pitanju sukob sa Hamasom.

– Priznanje Kosova je velika greška izraelske politike koja im oduzima argumentaciju kada je u pitanju sudar Izraela sa terorističkom organizacijom Hamas. Postavlja se pitanje zašto je Izrael priznao kvazi državu Kosovo koja je nastala delovanjem šiptarske terorističke organizacije, čija su osnovna obeležja kriminal, terorizam i trgovina narkoticima. Taj propali projekat Evropske unije i NATO-a nikada neće ni moći da bude podržavljen, jer ne postoji albanska nacionalna svest sposobna i spremna da izgradi državu na tom prostoru. Kosovo je po svim svojim obeležjima, toponimima kroz istoriju, verskim i spomenicima kulture srpsko. Srpski narod ne može da potceni značaj priznanja Kosova od strane Izraela koje nas vraća i u vreme NATO bomabardovanja kada je jevrejska diplomatija na čelu sa Medlin Olbrajt podržavala razaranje Srbije i Crne Gore i odvajanje Kosova. Takođe, Kosovo nikada neće moći da bude država dok ga ne prizna Srbija, što se nikada neće dogoditi, a Srbija će po ovom pitanju uvek imati i podršku Rusije zbog njenih geostrateških ciljeva – kaže Galijašević.

Galijašević ističe da bi muslimanske zemlje trebalo da pokažu više morala kada je u pitanju Balkan, kao i najnovija eksalacija sukoba na Bliskom istoku.

– Arapski režimi su neprincipijelni, korumpirani, odvojeni od vere i empatije. Nedostatak arapske politike koju vode neobrazovani i korumpirani muslimani, okrenuti sami sebi, ogleda se i u nedoslednosti po pitanju najnovijeg sukoba u Jerusalimu ali i Kosova. Nakon otvaranja kosovske ambasade u Jerusalimu videli smo reakciju Turske i palestinske samouprave. Za Saudijsku Arabiju pitanje Balkana nema preveliki značaj, i ne očekujem da će, kada su oni u pitanju doći do povlačenja priznanja Kosova. Sa druge strane, Iran nikada i nije priznao Kosovo i ostaje da se vidi kakav će uticaj ostvariti Turska i Iran kao vodeće islamske zemlje kada su u pitanju dalja povlačenja priznanja. Nedotatak morala i autonomne politike mulimanskih zemalja je vidiljiv i po ovom pitanju, i ostaje da se vidi kakvi će pomaci biti ostvareni pod uticajem vodećih islamskih zemlja. Treba pomenuti i činjenicu da je Kosovo jezgro kriminala u Evropi, nastalo putem terorizma, uz umešanost kosovske vlade u trgovinu organima. Sa teritorije Kosova se kreću svi putevi droge koji vode dalje ka EU i upravo iz tih razloga sada svedočimo izvesnom zatišju u Evropi koja više ne insistira na nezavisnosti Kosova nego na postizanju sveobuhvatnog sporazuma – naglasio je Galijašević.

Galijašević kaže da je eskalacija nasilja u pojasu Gaze direktno usmerena protiv mirovnog procesa, naglašavajući da su sve akcije izraelske vlade išle ka novom izazivanju sukoba i neracionalnom odgovoru Palestine.

– Na izraelske provokacije je reagovala teroristička organizacija Hamas, što je i želela izraelska vlada koja je ovu organizaciju formirala kroz Mosad. Ostale muslimanske zemlje su i sada pokazale da ne vode autonomnu politiku nego podaničku politiku prema SAD. Izraleska vlada radi planski, ali je ona je u odlasku, i Benjamin Netanijahu krivi Džo Bajdena za političke neuspehe. Trampova administracija je pokazala da ne poznaje prilike na Bliskom Istoku ni na Balkanu i ona je poništila mnoge izraelsko-palestinske sporazume. Ono što ohrabruje je činjenica da se u sukobe nisu uključili ni Jordan ni Sirija koje žele mir, kao i SAD koje takođe žele mir – naveo je Galijašević.

3 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here